Tashrib är maten för riktiga knegare, man håller sig mätt länge väldigt länge. Rätten äts under vinterhalvåret i Irak och är en mustig soppa/gryta som både värmer och mättar. Idag blev jag bjuden på en röd variant med tomat och lamm. Det finns många varianter men alla serveras de med brödbitar i botten på tallriken.
Kocken improviserade i affär och i kök fram till slutdestination köksbordet, jag försökte omvandla det hela till ett recept, så håll till godo.
Detta behöver du till 3 personer:
1/2 kilo lammkött i bitar
1 burk kikärtor
2 stora potatisar
1 burk körsbärstomater (krossade tomater)
tomatpuré
3 vitlöksklyftor
2 gullök
torkad lime
olja
3 tsk arabisk allkrydda/grillkrydda
salt & peppar
libabröd
Så här gör du:
Dela köttet i bitar, låt gärna ben sitta kvar. Skölj köttet i vatten. Skala löken och skär i klyftor. Skala vitlöken. Bryn köttet i olja med den arabiska allkryddan, löken och vitlöksklyftorna. Tillsätt vatten så att det täcker köttet låt småkoka i cirka 1 timme.
Skala och dela potatisen i bitar. Lägg potatis, tomater och en rejäl klick tomatpuré i grytan. Skölj kikärtorna noga i kallt vatten och tillsätt. Stick hål i 2-3 torkade limefrukter och lägg i grytan. Småkoka i cirka 40 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg stora bitar av libabröd i djupa tallrikar, fyll på med tashrib. Pressa lite citron över, ät!
Till tashriben åt vi grönsaker och drack laban - yogurt, citron, vatten, salt & torkad dill.
Belafaya!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar