söndag 6 november 2011

pumpasoppa med sting

Varma färger, pumpor och soppor är tre kännetecken på att hösten är här. Butternut squash är egentligen ingen pumpa utan en vintersquash, men hur som helst tillhör de samma pumpfamilj. Nu är butikerna fyllda av pumpor och den päronformade butternut squashen är en av de populäraste. God att rosta, i puréer och i soppor.

Jag köpte mig en grann butternut squash, la till sötpotatis (har ett svagt minne av att jag på Iona i Skottland åt en pumpasoppa med sötpotatis i) och kryddade med asiatiska influenser; färsk koriander, jordnötssmör, kokosmjölk och chili. Soppan fick godkänt :)

till tre personer behöver du:


1 butternut-squash (pumpa)
2 sötpotatisar
1/2 gul lök
7 dl grönsaksbuljong
1 liten burk kokosmjölk 165 ml
saften från en citron
1/2 tsk chiliflingor
1 rejäl mts jordnötssmör (crunchy)
solrosolja
salt


så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan och sötpotatisarna, skär i bitar och lägg i en ugnsform. Häll lite solrosolja över, blanda. Rosta i ugnen ca en halvtimme.

Hacka och fräs löken i olja. Tillsätt grönsaksbuljongen, butternuten, chiliflakes och potatisarna. Småputtra i ca 10 minuter. Mixa med stavmixer till en slät soppa.

Tillsätt citronsaft, jordnötssmör och kokosmjölk. Värm upp på nytt och smaka av med salt. Dekorera med färsk koriander. Vill du ha ännu mera sting i din soppa kan du ha färsk chili i.

Inga kommentarer: