måndag 18 april 2011

laxpytt med aubergine & dillyogurt

Kombinationen skåprens och gårdagens middagsrester kan ibland nå oanade höjder. Gårdagens laxrester fick möta den halvledsna auberginen som legat övergiven alldeles för länge i kylskåpet.

I mötet uppstod något härligt. Tillsammans med lite bulgur, citron och annat smått och gott trivdes de förträffligt bra. Så bra att denna kombination av ingredienser är värd att lägga på minnet.

till två portioner:

två laxfiléer, stekta eller grillade
en liten aubergine
två portioner bulgur
en färsk lök
en halv ekologisk grönsaksbuljongtärning
en halv citron
färsk dill

olivolja
havssalt
nymalen peppar

dillyogurt:

två dl medelhavsyogurt
en näve färsk dill
några myntablad
havssalt

så här gör du:

Skiva auberginen, skölj och salta ordentligt. Koka bulgur för två personer enligt anvisning på paketet (gott att koka i buljong tycker jag).

När auberginen har legat saltade i drygt 20-30 min sköljer du bort saltet (detta görs för att det beska i auberginen ska försvinna). Skär i tärningar och bryn i olivolja ungefär 10 minuter.

Häll i den kokta bulgurn och laxen i pannan. Hacka den färska löken och lägg i. Salta & peppra. Strö färs dill över och pressa färsl citron.

Det är gott att servera dillyogurt till. Blanda medelhavsyogurt (grekisk eller turkisk) med hackad färs dill och färsk mynta, smaka av med lite havssalt.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer: