söndag 29 april 2012

kyckling, ris & nötter på arabiskt vis

Den arabiska matutmaningen är nu avklarad. Tidigare i år åt jag en fantastisk libanesisk kycklingrätt med ris och nötter, nu har jag äntligen modulerat fram rätten på mitt vis. Rätten fick godkänd av mig, min sambo och sambos bror. Mustiga kryddor och knapriga nötter skapade fina arabiska smaker.  

Det händer inte ofta men när vi väll gör det så blir alltid måltiden något extra. Det jag syftar på är att sitta på golvet att äta. Skjut undan möblerna i vardagsrummet, lägg ut en stor duk (vaxduk är suveränt) och duka upp en härlig måltid! En stor mustig risrätt som den här passar ypperligt att äta på detta sätt.






det här behövs till fyra hungriga personer:


1 kyckling
50 g pinjenötter
100 cashewnötter
100 mandel
4.5 dl basmatiris
2-3 tsk sju kryddor
salt
peppar
2 tsk buljong
matolja

gör så här:


Skålla mandeln; lägg mandeln i en liten kastrull med vatten och koka upp. Häll av vattnet och skölj mandeln i kallt vatten. Tryck av skalen. Häll matolja i en panna. Sätt plattan på hög värme. Lägg i mandeln och cashewnötterna fritera/stek ca 3 min, häll i pinjenötterna och stek/fritera ett par minuter till. Låt svalna på hushållspapper.

Skölj kycklingen och skär i sex delar. Stek i olja med sju kryddor och peppar. Kycklingen ska fått färg. Koka upp vatten och tillsätt 2 tsk buljong. Koka kycklingen på svag värme i ca 45 min. Dela gärna en kyckling bit och titta så att köttet inte är rosa.

Skölj riset i vatten ett par gånger. Lägg i en kastrull. Tillsätt 7 dl från buljongen du kokade kycklingen i.  Tillsätt lite salt och koka upp. Koka under lock tills buljongen är borta (ca 15 min). Låt sedan riset stå och dra under lock i ca 10 min. Fluffa till riset försiktigt med två gafflar. Smaka av riset eventuellt kan du krydda riset med kryddan sju kryddor.

Ta fram ett stort fat, en bricka går bra. Bred ut riset och lägg på kycklingbitarna. Strö över nötterna. Servera en god blandad sallad, libabröd och yoghurt till.

  

1 kommentar:

Aseel från Irakisk mat sa...

Hej, Kul att kika i er blogg. Här finns det många spännande recept. Nu blir jag hungrig
Med sol
Aseel