onsdag 15 augusti 2012

insalata caprese


Den somriga och vackra salladen Caprese som sägs komma från den Italienska ön Capri är en av mina favoritsallader. Vacker, enkla ingredienser, går att variera och så klart otroligt god. Vilken sallad. Varje smak blommar ut och dessutom förstärker smakerna varandra. Tomat och basilika är en klockren kombination sen ljuv len mozarella till och lyckan är total.   

Salladen går att variera med olika sorters tomater, olika olivoljer, den som vill garnera med goda oliver gör det. Den som vill slå på stort använder buffelmozzarella precis som i orginalsalladen. Som vanligt när jag lagar denna salladen kommer drömmen om egenodlade tomater. En dag ska en drömmen bli sann och då blir det en ännu vackrare sallad.


till en sallad för fyra personer använder jag:

5  kvisttomater (kylskåpskalla tomater är portförbjudna i denna sallad)
2 paket mozzarellaost
en halv kruka färsk basilika
nymalen peppar & salt
fin olivolja
lite socker

gör så här:

Skär tomaterna i skivor och lägg på ett fat. Strö lite socker över, på så sätt kommer tomaternas naturliga sötma fram ännu mer. Låt stå en stund. Dela mozzarellaosten med händerna och lägg ut över tomaterna. Salta & peppra och ringla en god olivolja över. Sist lägger du på rikligt med basilikablad. 
Italiensk mat när den är som bäst. En enkel rätt där varje råvara får blomma ut.

Inga kommentarer: