torsdag 11 oktober 2012

borsjtj - den lata varianten

Den senaste tiden har jag varit lat, och framförallt lat när det gäller matlagning. Långkoken och de nytänkande sopporna som jag hade tänkt skulle förgylla min höst har lyst med sin frånvaro. I brist på hemlagat rödbetssoppa (något som jag nu tänkt att jag ska laga i flera år...) har det blivit så kallat halvfabrikat, nyttigt sådant. 

För ett par veckor sedan ordnades matmässan bra mat i Göteborg av djurens rätt. En inspirerande mässa med vegetariska och veganska smaker. Förutom nya tankar kom jag hem med flera burkar mjölksyrade grönsaker från undermat.  Allt från surkål till borsjtj. 


Den mjölksyrade borsjtjen innehåller; vitkål, äpple, lök, vitlök, havssalt, vatten senapsfrö, lagerblad, nejlikor och svartpeppar. Jag kokade upp  cirka 3 dl grönsaksbuljong, hällde i typ halva burken borsjtj och kokade runt 5 minuter. Smakade av med salt och peppar. Hällde på lite avrunnen filmjölk och klippt gräslök. Halvfabrikat när det är som bäst!

3 kommentarer:

Josefine - يوسفين sa...

Hejsan! Jag såg din kommentar hos Dagens mat och bak. Blev intresserad av din blogg och måste säga att den är jättefin.

Du skrev i ett inlägg om turmeric. Jag kanske skriver försent nu, men kryddan ser ut som Sumak/Sumac. Det är en syrlig krydda som oftast används till sallader så som Fattoush eller till såser när man äter kebab.

Med vänlig hälsning, Josefine

Katarina sa...


Salam, tack var roligt att du hälsar på :)

Jag är lite snurrig när det gäller tumeric & sumac, jag brukar blanda ihop dem. Men jag gillar båda två! Är det så att en är en blandning och en är ett bär?? Vet du? Jag vet att när vi äter kebab på vissa ställen finns det "kebabkrydda". Kan det vara tumeric eller sumac tro?

Ha det fint/ Katarina

Josefine - يوسفين sa...

Det borde vara sumac. Tumeric är gurkmeja.
Känner inte till att det ska finnas något bär som heter något av dessa namn.

Finns något som heter berberisbär. Dessa används i persisk matlagning.