tisdag 5 april 2011

persisk kväll

I kväll har den persiska matkulturen stått i centrum, en riktig skatt fylld av juveler. Risrätter, saffran, lammkött, grytor & mynta. Vi har lutat oss tillbaka, njutit och lett. I Gamlestaden ligger café Fanous som i våra ögon är något extra. Inredningen med en gigantisk fontän är fantastisk, mannen som arbetar där kommunicerar på alla tänkbara sätt och maten är mer än spännande.

Vår persiska är obefintlig och servitören pratade inte så mycket svenska. Detta innebar kroppsspråk på hög nivå då vi samtalade om de olika maträtterna. Det pekades och gestikulerades. Ett trevligt samtal där vi fick smaka på de olika rätterna för att kunna välja, det är service det :)

Ett sällskap dansk/iranier blev nästa gäster och de blev gladeligen tolkar. De tipsade om sina favoriträtter och översatte för oss. En varm stämning där ett helt gäng blev engagerade i att vi skulle välja rätt rätt. Tillslut valde vi varsin rätt och till detta fick vi ris, bröd olika röror och en syrlig yogurtdryck med dill.



Dizi - en rätt med kikärtor, vita bönor, buljong & lammkött, buljongen hälls i en djup tallrik och man lägger bröd i och maten som är kvar i den höga skålen mosas.



Maria mosar sin Dizi



Kattas mat, babalikatouke - en fantastiskt god gryta med spenat, vitlök och ägg.



så vackert, mamorerat






den omtalade fontänen är värd ett besök bara isig



söta tavlor på väggarna



samovar



så här ser Fanous ut utifrån



vi avslutade denna trevlig kväll med ett besök på 1000 & en natt som ligger på samma gata


Café Fanous ligger på Artillerigatan 8 c i Gamlestaden. Hoppas vi ses!

3 kommentarer:

Anonym sa...

tack för tipset! jag har varit där några gånger nu och gillar verkligen stället. kul att ni skriver om restauranger som man inte kan läsa om på så många andra ställen!

Katarina sa...

Vad kul att du gillar stället :) Vill du veta mer om persisk mat kan jag tipsa om: food safari persian på youtube, massa god mat! / Katta

Anonym sa...

tack för tipset!