söndag 29 april 2012

kyckling, ris & nötter på arabiskt vis

Den arabiska matutmaningen är nu avklarad. Tidigare i år åt jag en fantastisk libanesisk kycklingrätt med ris och nötter, nu har jag äntligen modulerat fram rätten på mitt vis. Rätten fick godkänd av mig, min sambo och sambos bror. Mustiga kryddor och knapriga nötter skapade fina arabiska smaker.  

Det händer inte ofta men när vi väll gör det så blir alltid måltiden något extra. Det jag syftar på är att sitta på golvet att äta. Skjut undan möblerna i vardagsrummet, lägg ut en stor duk (vaxduk är suveränt) och duka upp en härlig måltid! En stor mustig risrätt som den här passar ypperligt att äta på detta sätt.






det här behövs till fyra hungriga personer:


1 kyckling
50 g pinjenötter
100 cashewnötter
100 mandel
4.5 dl basmatiris
2-3 tsk sju kryddor
salt
peppar
2 tsk buljong
matolja

gör så här:


Skålla mandeln; lägg mandeln i en liten kastrull med vatten och koka upp. Häll av vattnet och skölj mandeln i kallt vatten. Tryck av skalen. Häll matolja i en panna. Sätt plattan på hög värme. Lägg i mandeln och cashewnötterna fritera/stek ca 3 min, häll i pinjenötterna och stek/fritera ett par minuter till. Låt svalna på hushållspapper.

Skölj kycklingen och skär i sex delar. Stek i olja med sju kryddor och peppar. Kycklingen ska fått färg. Koka upp vatten och tillsätt 2 tsk buljong. Koka kycklingen på svag värme i ca 45 min. Dela gärna en kyckling bit och titta så att köttet inte är rosa.

Skölj riset i vatten ett par gånger. Lägg i en kastrull. Tillsätt 7 dl från buljongen du kokade kycklingen i.  Tillsätt lite salt och koka upp. Koka under lock tills buljongen är borta (ca 15 min). Låt sedan riset stå och dra under lock i ca 10 min. Fluffa till riset försiktigt med två gafflar. Smaka av riset eventuellt kan du krydda riset med kryddan sju kryddor.

Ta fram ett stort fat, en bricka går bra. Bred ut riset och lägg på kycklingbitarna. Strö över nötterna. Servera en god blandad sallad, libabröd och yoghurt till.

  

en smak av hammarkullen


I marsnumret av tidningen nordost direkt går det att läsa om matträffarna som jag är med och ordnar i Hammarkullen. Reportern som besökte oss var riktigt härligt entusiastisk och tyckte våran idé med matträffar är super. På bilden viker Teresa och Jojo filippinska dumplings med stor koncentration.

Mat är gemenskap att att dela måltd med människor från olika kulturer är fantastisk berikande och härligt!

lördag 28 april 2012

frasiga våfflor, samtal & brokigt porslin

Nära kolonistugorna vid Östra Sjukhuset finns en charmig våffelstuga med secondhand butik. Verksamheten drivs av stiftelsen Gyllenkroken. Jag har besökt detta ställa två gånger och haft det göratrevligt. 

Jag har ätit frasiga våfflor med sylt och grädde, druckit kaffe och haft spännande samtal med personalen, jag har fyndat fina fat & omaka vackra kaffekoppar.  Ett härligt & avslappnat ställe!



















lördag 21 april 2012

vackra serbiska påskägg


Dessa vackra påskägg har jag fått från min kollega och vän Bojana. På långfredagen målade hon 50 ägg i olika starka färger och med olika dekorationer. Bojana kommer från Serbien och den speciella färgen som hon använder har hon köpt där. Hon har som tradition att med olika blad, växter, strumpor, säckväv och färg måla påskägg varje påsk. När jag ser dessa ägg blir jag sugen på att måla ägg i regnbågens alla färger!  


fredag 20 april 2012

lördag 14 april 2012

dagens matupplevelse

Efter att ha ätit en riktigt taskig kebab igår var det en extra fröjd att äta på Nergs i Gamlestaden idag. Jag åt en mix-grill med shish-kebab och kycklingspett. Det varma brödet som serveras till smälter i munnen tillsammans med shish-kebaben. Här behövs ingen sås minsann. Saftigt och enkla smaker, precis som en kebab ska smaka!

torsdag 12 april 2012

bubblig blå sojashake

till ett stort glas behövs:

100 g frysta blåbär
1 banan
2.5 dl sojamjölk

gör så här:

Låt bären halvtina. Skala bananen och lägg i en blender, mixa. Häll successivt i bär och sojamjölk, blanda. Spara gärna ett par bär för dekoration. Mixa tills drycken är härligt blå och bubblig. Drick!


onsdag 11 april 2012

en frukost med klass

I Antikhallarna på Västra Hamngatan finns numera ett pampigt café med klass som bär namnet Latteria. I den stora byggnaden som har anor från en svunnen tid möts man av en trivsam kaffeoas. Slå dig ner i en av Josef Frank -fåtöljerna med något gott och njut.

Jag kan starkt rekommendera deras frukost; yoghurt med hemmagjord jordgubbssylt, en rejäl smörgås med ost, parmaskinka & grönsaker, ett kokt ägg samt en caffe latte. Frukosten kostar 59 kr.







Latteria ligger på Västra Hamngatan 6 i Göteborg.

måndag 9 april 2012

boveteplättar med mandel & frukt


detta behövs till två personer:

2 bananer
1.5 dl sojamjölk
2 ägg
2 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mandel
salt
smör

att servera till:

grekisk yoghurt
frukt & bär, jag hade hallon och melon
mera mandel om man vill

så här gör du:

Börja med att skålla mandeln; jag brukar lägga mandeln i en kastrull med vatten, koka upp och hälla av vattnet. Sedan lägga mandeln i kallt vatten och trycka av skalet en efter en.

Vispa ägg och mjölk, tillsätt mjölet. Vispa så det inte blir klumpar. Tillsätt salt, bakpulver och mosad banan. Låt stå i ca 10 - 15 min. Hacka mandeln och lägg i smeten.

Stek i smör i het panna, ca 3/4 dl per omgång. Servera nygräddade med grekisk yoghurt, färska bär och frukt.



söndag 8 april 2012

en arabisk matutmaning

För ett par månader sedan hade vi maskerad på skolan där jag arbetar. Eleverna kom med sina familjer. Flygande superhjältar, modiga häxor, smygande indianer och starka sjörövare tillsammans med en gigantisk internationell buffé kan inte inte bli annat än succé.

Det fanns mycket gott och spännande att äta, en av mina favoriter blev en fantastisk libanesisk kycklingrätt. Kyckling, ris, mustiga kryddor och rostade nötter i en härlig blandning. Jag har länge tänkt att försöka "kopiera" denna rätt. Så min matutmaning till mig själv blir att försöka återskapa denna smakupplevelse :) Fortsättning följer ...

lördag 7 april 2012

söndag 1 april 2012

mat på himmelska höjder

Nu har jag äntligen tillsammans med tre vänner besökt den nepalesiska restaurangen Himalaya. Restaurangen ligger ett stenkast från nordstan, undanskymd på en liten bakgata nära Kronhusbodarna. Vi var där en fredagkväll och lokalen var fylld. Jag och en vän kom först, vi hann knapp sätta oss förrän en korg med papadums och en dipsås stod på bordet. Trevligt och gott sällskap medan vi väntade på de andra.

För mig är det nepalesiska köket en ny bekantskap, en trevlig sådan. Maten påminner tillvis del om det Indiska köket (som förvisso har olika matregioner, men jag tänker generell Indisk mat på restauranger i Sverige). I den gedigna menyn finns Indiska klassiker som naanbröd, lassi och paneer. Ifall man vill utforska det nepalesiska köket ordentligt finns det det rätter som består av flera smårätter. En sådan beställde vi.

Om jag ska göra ett försök att beskriva kvällens mat så blir det på följande sätt: enkel och smakrik mat, inte lika tung som Indisk mat, såserna i grytorna var inte lika krämiga, mycket grönsaker. Ett kök väl värt att utforska.


Den här herren gjorde oss sällskap under kvällen. Ett gott nepaleiskt öl.


Sabjl pakora - Friterade grönsaker på kikärtsmjölpanad med tomat & koriander.


Chicken Chhoyla var den godaste rätten tycker jag. En enkel och smakrik rätt, mör kyckling med sting.


Newai Thali - Traditionell tallrik från Kathmandu med fyra små rätter: Chicken chhoyla, stekt lamm, linser och grönsaker. Maten serverades i små skålar bredvid och på tallriken syns ris och tillbehör som chutney och olika såser.


Lamm Champ - välmarinerad & ugnsgrillad lammrack med vitlöks Gurkhalisås.

Restaurang Himalaya ligger på Smedjegatan 1 C. Gå gärna in på hemsidan: himalaya