måndag 10 september 2012

persisk aubergineröra med vitlök & ägg

Denna sommaren har auberginen varit en av mina trognaste vänner i köket. Den har används på längden, på tvären och inte minst i röror. Efter att ha ätit en fantastisk persisk aubergineröra på en Göteborgs persiska restauranger gick jag hem och gick på skattjakt bland mina kokböcker. I kokboken Persiskt Kök fann jag det jag sökte. Denna röra med mycket smak rekommenderar jag på nästa buffé. Jag har justerat receptet något.



till fyra personer behövs:

4 auberginer
4 tomater
8 vitlöksklyftor
2 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
1-2 tsk gurkmeja
olivolja
creme fraiche eller medelhavsyoghurt
bladpersilja

så här gör du:

Börja med att grilla auberginen, värm ugnen till 275 grader. Lägg auberginen på gallret och grilla dem i ugnen ca 50 min. Skala dem genom att försiktigt dra isär aubergineköttet på längden, bit för bit med en gaffel.

Skålla tomaterna genom att doppa dem i kokande vatten. Finhacka tomaterna. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Värm lite olivolja i en stekpanna och stek vitlöken snabbt. Häll i tomaterna och stek snabbt.

Salta & peppra och tillsätt gurkmejan. Lägg aubergineköttet i stekpannan. Rör om och låt puttra i 4-5 minuter tills all vätska sugits upp. Vispa de två äggen och rör ner i pannan. Grädda på medelstark värme.

Lägg upp röran på ett fat. Lägg en klick creme fraiche eller yoghurt på och garnera med hackad bladpersilja.  Servera med bröd. 




3 kommentarer:

Anonym sa...

Fin bok det där, i mina tidiga vuxenår jobbade jag tillsammans med kokboksförfattaren och hans bröder :-) Persisk mat är väldigt gott, inget ris är som det persiska, långt och luftigt!

Katarina sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Katarina sa...


Vad kul, världen är liten i bland! Jag håller med om att det är något alldeles extra med persiskt ris, verkligen fint och vilka risrätter det finns, oj oj!