Denna sommaren har auberginen varit en av mina trognaste vänner i köket. Den har används på längden, på tvären och inte minst i röror. Efter att ha ätit en fantastisk persisk aubergineröra på en Göteborgs persiska restauranger gick jag hem och gick på skattjakt bland mina kokböcker. I kokboken Persiskt Kök fann jag det jag sökte. Denna röra med mycket smak rekommenderar jag på nästa buffé. Jag har justerat receptet något.
till fyra personer behövs:
4 auberginer
4 tomater
8 vitlöksklyftor
2 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
1-2 tsk gurkmeja
olivolja
creme fraiche eller medelhavsyoghurt
bladpersilja
så här gör du:
Börja med att grilla auberginen, värm ugnen till 275 grader. Lägg auberginen på gallret och grilla dem i ugnen ca 50 min. Skala dem genom att försiktigt dra isär aubergineköttet på längden, bit för bit med en gaffel.
Skålla tomaterna genom att doppa dem i kokande vatten. Finhacka tomaterna. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Värm lite olivolja i en stekpanna och stek vitlöken snabbt. Häll i tomaterna och stek snabbt.
Salta & peppra och tillsätt gurkmejan. Lägg aubergineköttet i stekpannan. Rör om och låt puttra i 4-5 minuter tills all vätska sugits upp. Vispa de två äggen och rör ner i pannan. Grädda på medelstark värme.
Lägg upp röran på ett fat. Lägg en klick creme fraiche eller yoghurt på och garnera med hackad bladpersilja. Servera med bröd.
3 kommentarer:
Fin bok det där, i mina tidiga vuxenår jobbade jag tillsammans med kokboksförfattaren och hans bröder :-) Persisk mat är väldigt gott, inget ris är som det persiska, långt och luftigt!
Vad kul, världen är liten i bland! Jag håller med om att det är något alldeles extra med persiskt ris, verkligen fint och vilka risrätter det finns, oj oj!
Skicka en kommentar