lördag 1 augusti 2009

kanelkaka med whisky

I början av veckan blev jag bjuden på en mjuk kaka utöver det vanliga. Denna kaka var så himmelskt god, att den utan tvivel hamnar på min lista över de godaste mjuka kakor jag ätit. Jag har ännu inte bakat den men tänker definitivt göra det.

Det här behöver du:

175 g rumstempererat smör
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl gräddfil
4,5 dl vetemjöl
1 krm salt
3 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1/2 dl whisky, likör el punsch

Socker/kanelblandning:
1/2 socker
3 msk kanel

några klickar smör

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en kakform.

Rör ihop smöret och sockret. Är smöret för hårt kan du värma det lite i micron eller på spisen (men smält inte allt). Rör i äggen och gräddfilen.

Tillsätt mjöl, salt, vaniljsocker, bakpulver och whiskyn. Blanda.

Häll hälften av smeten i kakformen och strö hälften av socker/kanelblandningen över.

Häll resten av smeten i formen och resten av socker/kanelblandningen överst, sist klicka lite smör här och där på toppen.

Grädda i 45-60 minuter (känn med sticka, ska vara lite kletig) 175 grader.

Njut!

Inga kommentarer: