söndag 13 juni 2010

favoritpaj med tomat & örter



Här kommer receptet på min favoritpaj. Pajens känns lyxig i all sin enkelhet. Rena medelhavssmaker som bryts av med en aning sting av cayennepeppar!

till tomatröran:

ungefär 8 svenska tomater (beror på storleken)
2 gula lökar
3 msk tomatpuré
1 msk torkade örter (jag brukar ha en blandning av: oregano, basilika, timjan & rosmarin)
1/2 tsk cayennepeppar (använder du en mildare variant kan du ta lite extra)
2-3 msk flytande honung
havssalt & nymalen peppar
3 dl riven ost (gärna vällagrad)


till pajdegen:

2,5 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl olivolja (går bra med annan olja också som tex: rapsolja)
3/4 dl vatten
salt

så här gör du:

Börja med pajdegen: Häll hälften av mjölet i en bunke, häll över oljan & saltet, blanda. Tillsätt resten av mjölet och vatten, blanda. Degen blir ganska smulig, ställ den i kylskåpet.

Tomatröran: Skålla tomaterna genom att skära ett kryss på toppen och lägg dem i varmt vatten någon minut (jag brukar koka upp vatten med vattenkokaren). Skala och finhacka löken, stek den i olivolja på svag värme. Hacka tomaterna och lägg i pannan. Tillsätt tomatpurén, örter, cayennepeppar och honung. Låt småputtra, ju längre tid desto godare. Minst tjugo minuter.

Ta ut pajdegen ur kylen. Eventuellt får du tillsätta lite mer vatten. Smörj en pajform med smör eller lite olja. Ta ungefär hälften av pajdegen, knåda ihop den och kavla ut den och lägg i formen. Är det svårt att kavla kan du trycka ut den direkt i formen, se till att även kanterna täcks.

Nagga den blivande pajen (tryck här och där med en gaffel) och förgrädda i ungefär 15 min i 175 grader. Resten av pajdegen kavlar du ut och gör remsor av. Det gör inget ifall de blir korta, de kan sättas ihop på pajen.

Lägg hälften av osten på botten av pajen. Häll över tomatröran och toppa med resten av osten. Överst lägger du remsor av pajdeg i rutmönster. In i ugnen i ungefär 15 min i 225 grader.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer: