måndag 17 oktober 2011

bulgogi, bimpibap och bakusallad

Asiatiska smaker here we go! Under vår senaste matträff utforskade vi det koreanska och filippinska köket. Till vår hjälp hade vi Sara och Jojo. Jojo kommer från Filippinerna och Sara från Sverige. Tillsammans har de rest mycket i Asien och bott på Filippinerna där Sara har lärt sig många rätter av sin filippinska svärmor. Det bjöds på koreanska maträtter på filippinskt vis. Härlig blandning!

Tillsammans lagade vi tre olika matträtter, två koreanska och en filippinsk. Spännande nya smaker att utforska, speciellt fastnade jag för den karaktäristiska sötman. När grönsakerna stektes till bibimbapen var det i generöst av sesamolja och socker. Även det koreanska chilipastan hade en utpräglad sötma i sig. Det söta i kombination med det heta blev en fin balans.
Vi gjorde fina dekorationer av grönsaker och frukt. Jojo hade en lektion i asiatiskt bordsskick, vi var inte många som fick godkänt men njuta av maten det gjorde vi även ifall vi åt med bestick.



Bulgogi - Tunna strimlor av lövbiff som har marinerats i vitlök, sesamolja, chilipasta och socker. Sedan har det stekts hastigt på hög värme. Passar bra till bibimbap.






Bimpibap - En av de populäraste rätterna i det koreanska köket, en rätt som kan varieras i det oändliga. I vår bimpibap hade vi ris, spenat, tofu, morötter, sjögräs, böngroddar, stekt ägg och koreansk chilipasta.



Bakusallad - en enkel fruktsallad som består av fyra ingredienser; grädde, kondenserad mjölk, färsk riven kokos och fruktcocktail.

Inga kommentarer: