lördag 1 oktober 2011

turkiska delikatesser

Idag var vi tio laddade matentusiaster som samlades i röda stugan på Hammarkulletorget för att gotta oss i den turkiska matkulturen. Tillsammans med Bahar och hennes dotter Gull lagade vi tre typiska turkiska rätter från mellanturkiet. Det flesta tänker på kebab och grillat kött, idag vill vi visa och laga annan typisk turkisk mat säger Gull. Under glada former veks det ravioli, hackades gurka och garnerades bulgursallad.





Bahar började med att göra degen till Manti som är turkisk ravioli. Fyllningen består av kryddig köttfärs med lök. En rätt som tar sin tid att göra, då degen ska kavlas tunn och knytten vara små och jämna i storleken. Manti är något man gör tillsammans och inte en enmanssyssla. En ravioli ska vara liten mycket liten, enligt en gammal sägen ska det få plats 40 stycken manti på en sked. För oss i röda stugan blev denna rätt en utmaning, pilligt och svårt att få all ravioli någolunda likadana. Tillslut hade vi ett gäng charmiga knytten som tillsammans fick koka för att sedan blandas i en sås av tomatpuré, olja, vatten, salt och mynta. Med en klick yogurt på toppen blev denna rätt en given succé.



en liten klick köttfärs med lök och kryddor









Manti - härliga köttfärsfyllda knytten i grytan


Bulgursalladen Kisir var inte lika pillig att laga som som Manti. Här var det istället olika grönsaker som hackades och andra ingredienser som blandades. Kryddan pubiber som är en slags chili bidrog till den mustiga och kryddiga smaken. Vi avslutade med att laga turkisk tatziki även i denna rätt hade vi kryddan pubiber. Istället för att riva gurkan (fusk fusk!! har jag fått lära mig) hackade vi den smått och strödde över yogurten.



Kisir - sallad med bulgur, tomatpuré, lök, morot, tomat, gurka, bladpersilja, salt, torkad mynta, pubiber & pressad citron.



Cacik - yogurt, salt, torkad mynta, pubiber, olivolja & hackad gurka



Bahar använde arlas mezeyogurt, 2 burkar vispade hon med en 1 dl ljummet vatten och 1 tsk salt.



Smaklig måltid!

Inga kommentarer: