måndag 28 maj 2012

bulgursallad med russin & mandel

Olika årstider och olika väder lockar fram olika maträtter, så är det nog för de flesta. Nu när det har varit SOMMAR de senaste dagarna har salladsbegäret hos mig kommit fram. Igår blev det en tofu & jordnötssallad med mangosbalsamico och för ett par dagar sedan blev det den här härliga bulgursalladen. Fräscht, enkelt och gott i värmen. Perfekt som picknickmat eller i lunchlådan. För mig är sallader mer sommar än grillning.


till 3-4 personer behöver du:

4 dl bulgur
8 dl grönsaksbuljong
1 dl russin
1 dl mandel
1 stor morot
2-3 vårlökar
färsk basilika
färsk oregano
6-7 små tomater
4 nävar färsk spenat
olivolja

så här gör du:

Koka upp 8 dl vatten. Mät upp bulgur och lägg i en stor skål. Blanda i buljong i vattnet och rör noga om så inga klumpar finns. Häll buljongen över bulgurn och tillsätt russinen. Rör om. Sätt ett lock över och låt stå 30 min.

Skålla mandeln och hacka. Rosta i stekpanna, det går fort så var beredd. Skala moroten och riv på det grövsta på ett rivjärn. Finhacka vårlöken.

Lägg bladspenaten i en skål, häll över en god olivolja och blanda noga. Sprid ut spenaten på ett fat, mer på kanterna och mindre i mtten.

Rör om bulgurn efter 30 min låt eventuellt svalna lite. Blanda i mandel, morot och lök. Finhacka basilika & oregano och blanda i. Ringla över olivolja och rör om. Häll salladen på spenaten. Ganera med basilka och oregano. Dela tomaterna och lägg på salladen.  

Gott att servera kycklingen eller lax till och en yogurtsås!



smaklig måltid!

Inga kommentarer: