lördag 8 maj 2010

bibimbap & ginatan

Igår lagades det mat med nya smaker, konsistenser och dofter. Jag träffade ett par vänner och en i sällskapet är en hejare på aiatisk matlagning. Hon delade med sig av två maträtter som vi andra aldrig ätit förut. Bibimbap - som är en koreansk risrätt (ordet betyder blandat ris) och Ginatan - som är en efterrätt från Filippinerna.


Bibimbap redo för att ätas. Mums!

recept för fyra personer:

400 g tofu
4 portioner jasmineris
3 morötter
3 dl böngroddar
4 nävar bladspenat
4 ägg
socker
salt
peppar
sesamolja
rapsolja
ev chilipasta till serveringen

så här gör du:

Skiva tofun och fritera den i en tjockbottnad kastrull, använd rapsolja. Låt tofun rinna av på hushållspapper och skär den sedan i små bitar.

Koka riset i en riskokare (går även bra i en kastrull). Skala och strimla morötterna, woka dem i sesamolja. Häll på soya, lite salt & peppar och socker.

Woka böngroddarna i sesamolja. Häll på soya, salt & peppar och socker (men mindre socker än till morötterna).

Häll i morötterna när riset kokat halva sin tid. Efter fem minuter häll på böngroddarna. När riset nästan är klart lägg på spenaten och slutligen knäck fyra ägg överst. Efter en liten stund är Bibimbapen klar!

Servera med den friterade tofun och chilipasta!



Tofu är gjort av sojabönor och liknar en färskost i konsistensen. Tofu kan användas både i maträtter & efterätter.



Soya framställs av sojabönor och finns i en rad varianter när det gäller färg & smak. Olika sojor används i olika matkulturer & maträtter, det gemensamma är att de alla ger sälta till maten. På bilden är det soya från Filippinerna.



Bibimbap med friterad tofu och chili-pasta.



Ginatan


recept till 4 portioner:

1 stor sötpotatis
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 dl tapioka

så här gör du:

Skala och skär sötpotatisen i biten. Koka ett par minuter (den ska fortfarande vara lite hård). Koka upp kokosmjölken, häll i tapioka. Koka ett par minuter, tills det börjar tjockna. Tillsätt potatisen och koka tills den blivit mjuk. Grönt te är gott att dricka till.



Tapiocapärlor - görs av busken Manioks rötter. De är rika på stärkelse och används ofta till redning i olika maträtter. Tapioca finns även som mjöl.


Våga prova bibimbap & ginatan, det är verkligen spännande smaker!

Inga kommentarer: