Snart är julen här och vi har haft en mysig kolakväll som slutade i ett snöigt äventyr. Efter att ha kletat ut all smet kom jag på den geniala idén; vi ställer ut plåtarna i trädgården. Detta för att klockan var mycket och vi ville att kolan skulle stelna fortare än fort. Ut i vinterkylan med plåtarna. Sen pusta ut i soffan med lite glögg, som snabbt blev mer glögg.
Plåtarna! Massor av snö på vardera plåt, under snön fanns kola, en mycket märklig sådan. Vår julkola blev i flera lager, det var som att ingredienserna hade tappat taget om varandra. Kanske inte så snygg, men gott. Riktigt gott faktiskt!
Smörkola med havssalt
30 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl grädde
1 krm havssalt
gör så här:
Alla alla ingridienser i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i 10-15 minuter gör ett kulprov. Häll ut smeten på bakplåtspapper. När den har svalnat & stelnat skär upp den i bitar.
receptet kommer från aftonbladets bilaga: härligt hemma
chokladkola
3 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
3 msk kakao
gör så här:
Blanda alla ingridienser i en tjockbottnad kastrull. Koka tills smeten klarar kulprovet. Häll kolasmeten på bakplåtspapper och låt svalna. Skär kolan i bitar när den svalnat & stelnat.
receptet är från aftonbladets bilaga: söndag
vad är kulprovet?
Ta en liten bit av kolasmeten och lägg i ett glas med iskallt vatten. När smeten går att rulla till en kula är den klar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar