måndag 13 juni 2011

Mardheias Burek

Burek är en maträtt som är populär i många medelhavsländer, arabländer, turkiet och forna jugoslavien. Säkert finns det varianter på denna rätt i många andra matkulturer också. Burek är gjort av deg (ofta tunn fillodeg) som fylls med olika fyllningar: köttfärs, grönsaker som spenat eller ost (keso, feta). Formen på burek kan vara bullform, rullar, pirogform eller som en stor kaka. En härlig rätt som går att variera i det oändliga!



Här är nylagad burek gjord på vårrulledeg fylld med kryddig nötfärs. Runda färdiga vårrulleark finns att köpa i asiatiska butiker. När min vän Mardheia lagar burek brukar hon fylla extra ark med olika fyllningar, rulla ihop dem och stoppa i frysen. Då är det bara att ta fram och fritera eller steka när det är dags att äta gott. Bra mycket roligare att bli bjuden på burek än en kopp gevalia om man kommer som oväntad gäst :)



Mardheias nyfriterade burek i tensta, när burek smakar som bäst!

Inga kommentarer: