lördag 28 januari 2012

arabiska smaker i röda stugan

Den femte matträffen på Mötesplatsen i Hammarkullen var en mustig kryddig träff med dofter och smaker från Mellan Östern. Mira från Jerusalem trivs bäst när hon står i köket och skapar matkonst åt familj och vänner.

Hennes mat är som konst och hon har en stor repertoar av maträtter alltifrån svenska klassiker, kinesisk husmanskost och arabiska paradrätter. På denna träff delade med sig av några av sina pärlor från Mellan Östern.Först ut: kofta eller kofte som är en vanlig färsrätt i Mellan Östern. Smaksättningen varierar i olika regioner. Mira kryddade med "sju sorters kryddor", lök, vitlök och massor av bladpersilja. Miras kofte har jordanska och palestinska influenser.


Jag och Mira var och handlade innan matlagningen. Det är alltid lika roligt att följa med en matentusiast på matrunda. Här handlar vi aubergine.Rostad lök och aubergine i ugnen, en ljuvlig doft sprids i köket.
Här är resultatet, babaganoush. Och det är inte vilken som helst, utan den godaste babaganoushen i stada :)Palestinsk citrondryck med ett härligt lager torkad mynta. Fräscht och gott!

En arabisk måltid är inte komplett utan bröd, här libabröd.

Shaoch af!

Inga kommentarer: