söndag 1 januari 2012

delikata nyårsdolmar!

Gott nytt år! Precis som förra årets nyår lagades det dolma i mitt hem. En tradition som jag vill fortsätta med. När ska man laga dolma om inte på nyår? Denna festliga rätt passar perfekt med sitt trevliga pysslande, bjud i gästerna i köket och laga nyårsmiddagen tillsammans. Låt hummern vänta en dag eller två och utmana dig själv med att laga en av mellan österns finaste juveler.

Att laga dolma är kul, riktig kul! Du kommer att få uppleva en kreativ resa där mustighet möter syrlighet och friskhet möter hetta. Dina smaklökar kommer troligtvis att slå en och annan frivolt. Smällare och raketer i alla ära men visst är det trevligare med en riktig smakexplosion? Det tycker jag och det fick jag. Årets sista måltid 2011 blev mycket god, faktiskt betydligt godare än 2010:s sista måltid.

Att säga att dolma tar lång tid är en underdrift. Man får helt enkelt räkna med ett par timmar i köket men det är en del av charmen, att hacka och fylla är perfekta sysslor att göra medan man samtalar. Jag och sambon kom in på våra dolmapreferenser och där ligger jag i lä. Han berättade att hans moster brukar sy sina dolma med ätbart gräs! Det är matkonst det. Så avancerade var inte vi i vår matlagning men dolma är en pysslig maträtt oavsett om man syr ihop dem med ätbart gräs eller inte. Det ska gröpas ur, det ska hackas, det ska fyllas och det ska packas i gryta. Sedan är det bara att vänta medan en gudomlig doft sprider sig.

detta behövs till 4 portioner:


150 g nötfärs
3 dl basmatiris
saften av 2 citroner
100 g tomatpuré
ett knippe vårlök
3 stora nävar färsk bladpersilja
1 stor näve färsk dill
1 1/2 dl matolja

salt
svartpeppar
stark paprika
cayennepeppar
chili
torkad mynta

3 röda paprikor
2 små auberginer
3 tomater
2 lökar
ca 15 vinblad


så här gör du:

Skölj riset ett par gånger lägg det sedan i blöt. Det ska ligga i blöt minst 30 minuter.

Förbered grönsakerna: Börja med löken, skala dem och skär av botten. Skär ett snitt rakt i i löken, till mitten. Gör likadant på den andra löken. Koka lökarna i ca 5 minuter, låt svalna. Skär toppen av tomater men inte hela vägen, locken ska sitta kvar. Gröp ut kärnorna och fruktköttet med kniv och sked. Spara till fyllningen. Skär toppen av paprikorna, men inte heller här hela vägen. Gröp ut kärnor och de vita hinnorna med en kniv. På auberginerna skär du toppen hela vägen. Lättast här är att gröpa ur med potatisskalare. Spara aubergineköttet till fyllningen.

Finhacka vårlök, dill, inkråmet från grönsakerna och bladpersilja blanda med färsen, tomatpurén och riset (häll av vattnet). Häll i hälften av citronsaften och hälften av oljan. Krydda med 1 tsk mynta, 1 tsk stark paprika, 2 kryddmått cayennepeppar, 2 kryddmått svartpeppar, 1 tsk salt och chili efter tycke och smak. Blanda ordentligt, använd gärna händerna.

Fyll grönsakerna med risblandningen. I lökbladen och vinbladen rullar du in blandningen. En del grönsaker kan behöva säkras med exempelvis tandpetare eller ett grillspett (så att inte locket ramlar av).

Lägg potatisskivor i botten på en stor gryta, sedan packar du de fyllda grönsakerna tätt tätt. Vinbladsdolmarna lägger du underst på potatisen.

Fyll på med lökvattnet som du blandar med resten av citronsaften och oljan. Fyll så grytan blir fylld till 3/4 delar. Räcker inte lökvattnet fyller du på med vanligt vatten. Lägg en tallrik överst på grönsakerna som en tygd. Sätt på lock och koka på svag värme ca 40 minuter. Vila 15 minuter.

Detta recept är ett "hopkok" av olika recept, främst olika klipp från youtube men även från kokböcker och samtal med personer som lagar/gillar dolma.


Inga kommentarer: