fredag 26 februari 2010

chiligryta med paprika & minimajs



Eller kanske borde den heta nostalgisk kollektivgryta.. Olika maträtter kan verkligen framkalla minnen, känslor, ögonblick och perioder i ens liv. Denna gryta lagade jag ofta när jag bodde tillsammans med Malin, Anna och Teresa i vårt kollektiv. Jag får varma minnen när jag tänker på vårt villavillerkullakök. Rosa skåpsluckor, mormorsfotöljer och härliga färgglada bilder uppsatta här och där.

Ofta fungerade vårat kök som ett vardagsrum där vi gjorde det mesta. Vi hängde, åt givetvis, pluggade, skrattade, peppade varandra, firade kanelbullens dag med kidsen i trappuppgången, samtalade, målade, hade fest, spelade spel och spanade på folk som källsorterade och promenerade till & från spårvagnen. Ja, det var verkligen en härlig period, första tiden i hammarkullen som alltid kommer att vara speciell.


Detta behöver du till fyra portioner:

ca 6 dl kokta kidneybönor (två burkar/paket)
1 gullök
3 paprikor, en grön, en gul och en röd
1 burk minimajs
2 msk olivolja
1 dl grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
salt & peppar

så här gör du:

Skala och hacka löken, skär paprikan och minimajsen. Fräs allt försiktigt i oljan. Tillsätt buljong, kryddor, tomatkross och den pressade vitlöken. Låt småkoka i ca 10 minuter. Rör om ibland.
Tillsätt bönorna. Låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt & papper.

Gott med en klick yogurt, en bit bröd och ris till.




Smaklig måltid!

Inga kommentarer: