torsdag 20 december 2012

musli med extra allt

En burk hemmagjord musli blir en finfin julklapp, varför inte lägga i en vacker burk och ge till dig själv? Gör en rejäl omgång som sedan kan förgylla frukosten. Grekisk yoghurt, hemmagjord musli, lite färska bär eller frukt och lite ringlad honung på toppen. En frukost som gör gott. 

Bli inte avskräckt av den långa ingredienslistan se den mer som en inspirationslista. Den som vill ha annat torkad frukt lägger i det och den som inte gillar frukt skippar det men kanske tar i extra nötter etc. Förvara muslin i en burk med tätt lock, den håller flera veckor men kommer säkert ta slut innan! 


till två stora burkar behövs:

3 dl ekologiska havregryn
3 dl ekologiska rågflingor
1/2 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
80 g cashewnötter
2 dl mandel

1 dl torkade blåbär
6 torkade fikon
1/2 dl gojibär

1 dl honung
2 tsk kanel
2 msk olja (jag hade sötmandelolja men raps eller olivolja går lika bra)
1/2 tsk havssalt
1/2 msk muskodavosocker
en skvätt vatten

gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en stor skål. Mät upp: havregryn, rågflingor, pumpafrön, solrosfrön, cashewnötter och mandel och häll i skålen. Blanda.

Smält honungen i en kastrull på spisen. Häll i kanel, socker och salt. Rör om. Häll i oljan och lite vatten. Låt svalna något. Häll blandningen över havregrynsblandningen och krama med händerna. Se till att all blandning blir jämnt fuktigt. Blanda ordentligt.

Lägg bakplåtspapper på en djup långpanna och häll på blandningen. Bred ut den jämnt. Ställ plåten i mitten av ugnen och rosta i ca 30 min. Rör om med jämna mellanrum så allting rostas (muslin ska vara torr när den är klar).

Låt muslin svalna. Klipp fikonen i bitar och blanda i tillsammans med bären.

Njut av din egna musli!


lördag 15 december 2012

puta madre - en het mexikansk cabaré


Frisk koriander, het chili och handgjorda tortillas är något av det som bjuds på när man kliver in i puta madres egna färgstarka och charmiga värld. En murrig 20-tals stämning med en stor dos av cabarékänsla och en stänk av bordell. Här äter man äkta mexikansk mat med fräscha och riktiga råvaror. En del råvaror importeras som olika chilisorter och tomillo som är en grön tomat. Allt för att det ska smaka så autentisk som möjligt. Hittar man inte en viss råvara som en maträtt kräver då lagar man helt enkelt inte den rätten. Här ska en rätt var rätt minsann. Puta madre kan stoltsera med att vara Göteborg enda riktiga mexikanska restaurang!

Mitt och brorsans besök i somras var sprudlande, minnesvärt och riktigt gott. Hit kommer jag gärna tillbaka. Om jag ska hitta något att klaga på, vilket är svårt eftersom allt är riktigt genomtänkt och maten, inredningen och servicen bildar en riktigt fin helhet, så får det bli priset. Jag tycker det var lite i överkant. Men ska man unna sig ett riktigt minnesvärt restaurangbesök i götet ja då är det utan tvekan till puta madre man ska gå till!



Tacos al Pastor - majstortillas med marinerad fläskfilé och toppad med hackad silverlök och koriander.




Tacos de Chorizo y Papa - majstortilla toppad med chorizo, potatis och koriander.




salsa roja & salsa verde









 Enchiladas Roja y Verde de Bistec - majstortillas fyllda med grillad och chilimarinerad ryggbiff med salsa verde och salsa roja. Toppad queso arejo & färsk koriander. Serverades med ris och svarta bönor.




Tacos de Platija - majstortillas toppat med chipotlemajo, grillad rödspätta, lime-, jicama- och rödlökssalsa, avokadodressing och koriander. Serverades med chifles (bananchips).

söndag 11 november 2012

italiensk tonfisksallad


Lasange, gnocchi, pizza, risotto och pasta i all ära. Italienska läckra maträtter med klass. Men faktiskt var det så att den måltid som fick mina smaklökar att slå högst volter under Rom-resan bestod av en enkel tonfisksallad. Denna tonfisksallad var himmelsk god med blandad sallad (mycket ruccola) tomater, silverlök, oliver, basilika, tonfisk och mozzarella. 

På salladen ringlade jag olivolja och balsamvinäger. Smakerna av denna sallad där varje smak fick blomma ut har jag burit med mig och lever på fortfarande. Silverlök passar mig bra eftersom jag verkligen gillar lök men är väldigt känslig. Silverlöken är mildare men har ändå en tydlig löksmak.  Mozzarellan var trådig och fin :) 


Här hemma har det blivit ett par salladsluncher, jag hade orginalingredienserna plus avokado och ägg. Lägg tre nävar blandad sallad (jag hade ruccola och spenat), klyfta en tomat (inte kylskåpskall, låt tomaterna ligga framme så de smakar tomat), skiva en fjärdedels silverlök, lägg på en halv burk tonfisk, ett kokt ägg, en halv avokado, dela en mozzarellaboll, strö basilikablad över tillsist ringla olivolja och balsamvinäger.


Här är salladen som blev min största gastronomiska upplevelse under Rom-resan :)

söndag 4 november 2012

söndag 28 oktober 2012

faloode

Nu har jag smakat den persiska efterrätten Faloode, det var spännande smaker. Rosenvatten är ett ganska outforskat område för mig och det samma gäller frusna risnudlar. Faloode är alltså frusna risnudlar med sockerlag och rosenvatten. Som smaksätts med olika smaker som frukt & bär. Jag åt med jordgubbspuré och färska jordgubbar. För mig passar denna efterrätt mer på sommaren än nu när det är ruggigt, så nästa sommar utforskar jag gärna denna friska efterrätt mer.    


måndag 22 oktober 2012

tårta till någon du tycker om

I helgen bakade jag en tårta som blev både uppskattad och uppäten. En enkel tårta utan krusiduller.  Vaniljkräm & mosad banan hade jag inuti och utanpå blev det rejält med lösvispad grädde. Sist men inte minst hade jag massor av frukt & bär på toppen och runt om. Jag använde mig av ett "tre lika recept" och bakade tårtbottnarna i en liten form (18 cm), det blev precis lagom till tre personer (som gillar tårta). 


till en minitårta 3 - 4 personer:

2 ägg
1 glas med lika mkt socker
1 glas med lika mycket mjöl (1/3 potatismjöl om du vill)
1 tsk bakpulver

2 portioner vaniljkräm (mjölk och pulver)
1 1/2 väl mogen banan
2 dl grädde

frukt och bär efter tycke och smak, jag hade blåbär, jordgubbar och olika melonsorter

gör så här:

Knäck två ägg i ett glas, ta ett likadant glas och fyll i samma mängd socker, ta ett tredje likadant glas och fyll i samma mängd med mjöl.

Vispa ägg och socker riktigt poröst med elvisp. Vänd försiktigt i mjöl och bakpulver, rör om så att det blandas. Häll smeten i en smord och bröad forma, 18 cm i diametern.

Grädda kakan i 175 grader längst ner i ugnen. Känn med en sticka efter 20 min om kakan är klar (inget kladd då är den klar).

När kakan har svalnat lossa den ur formen och dela försiktigt med vass kniv i tre delar.

Blanda vaniljkrämen enligt förpackningen och bred på tårtbotten ett. Om du har gott om tid så plasta in kakan efter detta moment så den får "gotta till sig" i kylen över natten.

Vispa grädden löst. Blanda mosad banan med några matskedar grädde. Bred ut på tårtbotten två och lägg på tårtbotten tre.

Bred på grädde över hela tårtan och garnera med frukt & bär. Lägg gärna frukt & bär runt tårtan.




torsdag 11 oktober 2012

borsjtj - den lata varianten

Den senaste tiden har jag varit lat, och framförallt lat när det gäller matlagning. Långkoken och de nytänkande sopporna som jag hade tänkt skulle förgylla min höst har lyst med sin frånvaro. I brist på hemlagat rödbetssoppa (något som jag nu tänkt att jag ska laga i flera år...) har det blivit så kallat halvfabrikat, nyttigt sådant. 

För ett par veckor sedan ordnades matmässan bra mat i Göteborg av djurens rätt. En inspirerande mässa med vegetariska och veganska smaker. Förutom nya tankar kom jag hem med flera burkar mjölksyrade grönsaker från undermat.  Allt från surkål till borsjtj. 


Den mjölksyrade borsjtjen innehåller; vitkål, äpple, lök, vitlök, havssalt, vatten senapsfrö, lagerblad, nejlikor och svartpeppar. Jag kokade upp  cirka 3 dl grönsaksbuljong, hällde i typ halva burken borsjtj och kokade runt 5 minuter. Smakade av med salt och peppar. Hällde på lite avrunnen filmjölk och klippt gräslök. Halvfabrikat när det är som bäst!

söndag 30 september 2012

fina matupplevelser på global picnic

Trots riktigt Göteborgsväder var det många med mig som besökte global picnic - matmarknaden med mat från världens alla hörn lagade av göteborgare. Hur trevligt som helst och hur gott som helst :) Vi får hoppas att det blir en uppföljning det är på tok för lite matmarknader i götet. 


Här äter jag Nkatiekwan, en jordnötssoppa med risboll från Ghana. 



Min vän åt en nyfriterad somalisk sambosa.



Etiopisk linsgryta med etiopisk peppar, starkt och gott! Till serverades injera (som jäst i tre dygn) och grönsaksgryta.

fredag 14 september 2012

härliga - höst - lista






#  Under tre lördagar i september månad kommer det att serveras mat från världens alla hörn på   
    kanaltorget i Göteborg. Global picnic heter denna spännande tillställning och går av stapeln i    
    morgon. Mellan klockan 11 och 16 kan man smaka på olika maträtter. Portioner är små och kostar 
    endast 20 kr styck, bra för oss som vill orka smaka så många olika godsaker som möjligt. 

#   I höst ser jag fram emot mysiga höstbestyr som att göra musli och lägga i fina burkar, baka bröd, 
     upptäcka nya tesorter och exprimentera med soppor. Vem vet kanske får jag äntligen tummen ur att  
     laga Jamis kikärts -och purjolökssoppa Kanske laga en och annan äpplepaj med äpplen från 
     mormors trädgård :)

 Bondens marknad i Haga vill jag besöka. Sparris och rödbetor är mig outforskad mark, det borde  
    finnas av högsta kvalité på denna marknad. Recept har jag massor som jag vill prova allt från biffar 
    till sparris med hollandaisås.

#  Jag är väldigt nyfiken på att utforska Balkans matkultur. Min kollega Bojana från Serbien har 
    introducerat mig och mer bli det hoppas jag. Hon har lovat att visa mig bästa stället att äta cevapcici
    på i Götet. Ajvar, grytor och kakor vill jag utforska. Restaurang Sarajevo nära kapellplatsen hittade 
    jag när jag letade efter ett bageri. Denna restaurang hamnar högt upp på listan över restauranger att 
    prova. 

#  Polsk mat har jag länge varit nyfiken på, jag har många elever och kollegor med polska rötter. Jag  
    har bara nosat på denna matkultur men i höst ska på jakt efter polsk korv. Enligt min kollega Kazik  
    finns den bästa polska korven vid Belluve marknad och absolut inte i saluhallen som jag trott. Ett
    besök på restaurang Krakow skulle också sitta fint.

#  Mellan Skara och Falköping ligger trädhushotellet Islanna. Här bor man i en en trädkoja byggd i 
    gamla ekar, på morgon viras man upp frukosten i en korg. Låter hur mysigt som helst, hit vill jag 
    åka i höst.

#  Passionerad gourmetvandring, visst låter det härligt? Tillsammans med andra matintresserade  
    vandrar man runt i centrum till olika matlevrantörer i. Provsmakningar varvas med   
    miniföreläsningar om matkvalité och olika tips. Jag har anmält mig till denna aktivitet och längtar  
    efter att strosa runt och finna nya guldkorn i härliga Göteborg. 

#  Sist men inte minst ser jag fram emot att upptäcka och lära känna olika matbloggar. Jag brukar ofta 
    läsa och drömma mig bort i kokböcker och mattidningarnas värld. Nu har böckernas & tidningarna 
    fått konkurrens av matbloggar. Jag har varit döförkyld en längre period och hemma från jobbet det 
    har då varit perfekt att utforska mat på nätet. Det bästa av allt det tar aldrig slut, det är en ny matvärld 
    som öppnat sig :)




måndag 10 september 2012

persisk aubergineröra med vitlök & ägg

Denna sommaren har auberginen varit en av mina trognaste vänner i köket. Den har används på längden, på tvären och inte minst i röror. Efter att ha ätit en fantastisk persisk aubergineröra på en Göteborgs persiska restauranger gick jag hem och gick på skattjakt bland mina kokböcker. I kokboken Persiskt Kök fann jag det jag sökte. Denna röra med mycket smak rekommenderar jag på nästa buffé. Jag har justerat receptet något.



till fyra personer behövs:

4 auberginer
4 tomater
8 vitlöksklyftor
2 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
1-2 tsk gurkmeja
olivolja
creme fraiche eller medelhavsyoghurt
bladpersilja

så här gör du:

Börja med att grilla auberginen, värm ugnen till 275 grader. Lägg auberginen på gallret och grilla dem i ugnen ca 50 min. Skala dem genom att försiktigt dra isär aubergineköttet på längden, bit för bit med en gaffel.

Skålla tomaterna genom att doppa dem i kokande vatten. Finhacka tomaterna. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Värm lite olivolja i en stekpanna och stek vitlöken snabbt. Häll i tomaterna och stek snabbt.

Salta & peppra och tillsätt gurkmejan. Lägg aubergineköttet i stekpannan. Rör om och låt puttra i 4-5 minuter tills all vätska sugits upp. Vispa de två äggen och rör ner i pannan. Grädda på medelstark värme.

Lägg upp röran på ett fat. Lägg en klick creme fraiche eller yoghurt på och garnera med hackad bladpersilja.  Servera med bröd. 




söndag 9 september 2012

munsbitar av zucchini & pepparrot


Första gången jag åt denna enkla men ack så goda rätt var på en knytpicknick för ett par somrar sedan. Sedan dess är den en stående favorit hos mig. Det var min vän Elisabeth som hade med sig en ståtlig zucchini och ett paket färskost med smak av pepparot. Hon skar zucchinin i skivor och klickade på rejält med färskost, thats it! Gud vad gott. Jag minns inte mycket annat från denna picknick men smakkombination färsk zucchini och pepparrot den minns jag än idag.



till ungefär 25 munsbitar behövs:

en stor zucchini eller en squash
en burk färskost med pepparrot 125 g
svartpeppar
färsk basilika

gör så här:

Skär zucchinin i halvmånar. Lägg en rejäl klick färskost på. Lite nymalen svartpeppar och färsk basilika på toppen. Klart, enklare en så här kan det knappast bli.

måndag 3 september 2012

morgonstund


Jag är verkligen en frukostmänniska, jag njuter ordentligt av denna heliga stund. Jag är inte speciellt talför på morgon och tycker därför det är ganska gott att bara hänga med mig själv. Som sällskap har jag gärna morgontidningen, en bra bok eller som idag min kära dagbok. 

Eftersom jag var ledig och hade ett par ärenden i stan passade jag på att unna mig en fin caféfrukost denna morgon. Det är roligt att prova olika frukostar, en prisvärd och god frukost som jag har återkommit till är den på Latteria i antikhallarna. Den blev det idag, en skön start på veckan!


onsdag 29 augusti 2012

älskade billiga knöl

Tandläkarbesök, CSN-lån, elräkningar och det ena med det andra. Vissa månader är det extra bra att den älskade knölen finns. Vad sägs om raggmunk eller potatissoppa. Två rätter som kan varieras efter både smak och plånbok. Det blev en enkel potatissoppa för mig idag. Den som vill kan hälla i en skvätt grädde och toppa soppan med att strö på krutonger eller vällagrad ost. Då blir det genast lite mer party över soppan. Men en enkel potatissoppa med purjolök ska inte underskattas, tillsammans med massor av färsk persilja och en knäckemacka eller två blir det en god och billig måltid.


Till denna soppan hade jag; en purjolök, åtta medelstora potatisar, två vitlöksklyftor, olivolja, grönsaksbuljong och salt & peppar. Jag sköljde och hackade purjolöken stekte den sen i olivolja, skalade potatisen och skar i bitar och stekte med purjon. När härligheten har fått lite färg hällde jag på grönsaksbuljong så att det täckte potatisen. Lät det hela koka i ungefär 20 minuter då vispade jag sönder potatisen och smakade av med salt & peppar. Enkelt och gott.

söndag 19 augusti 2012

persisk mat på fanous

Den persiska pärlan Fanous ligger i Gamlestaden. Till skillnad från flera andra persiska restauranger i stan serveras här enbart persisk mat. Här går det att äta allt från fårskalle och lammtunga med saltgurka i tunnbröd till olika kebabrätter som serveras med saffransris. Den som vill kan starta dagen här på Fanous med en rejäl persisk frukost. Halim som är gröt med vetekorn och riven kalkonfilé serveras på morgonkvisten. En frukost på detta ställe bestående av Halim, en kanna te och färskt bröd ser jag fram emot. Flera spännande drycker serveras; färskpressad melonjuice och morotsjuice, persiskt alkoholfritt öl och självklart te i mängder och den obligatoriska yoghurtdrycken med mynta - Doogh.

Jag och mitt sällskap beställde en Mirza Ghasemi baberenj som är aubergineröra med kryddor, vitlök, ägg och tomat och en Kebab Kobide som är lammsfärsspett med saffran. Till båda rätterna serverades  saffransris, sallad, tzatziki och Torshi - inlagda grönsaker. Aubergineröran var fantastisk smakrik, riktigt rökig, mums! Kebaben var det lite si och så med. Jag har ätit Kebab Kobide ett par gånger på restaurang  Merci och den är en fantastiskt smakupplevelse, kebaben där är god, saftig och smakrik. Fanous Kebab Kobide kommer inte i närheten av denna upplevelse men restaurang Fanous vinner på andra sätt. Fanous har en helt annan charm och utbud när det gäller persisk mat. Därför blir upplevelsen helt annan av att äta där. På Merci vet du vad du får men det vet du inte på Fanous och det är det som är grejen. Nu tänker jag inte enbart på maten utan helheten, alltifrån den kitshiga fontänen, de roliga detaljer på väggarna, samtal med ägaren och den gedigna menyn. Mannen som driver restaurangen är väldigt rar och mån om sina gäster, de gånger jag har varit där har det blivit spännande samtal där kroppsspråket har fått spela en väsentlig roll.  
























lördag 18 augusti 2012

onsdag 15 augusti 2012

insalata caprese


Den somriga och vackra salladen Caprese som sägs komma från den Italienska ön Capri är en av mina favoritsallader. Vacker, enkla ingredienser, går att variera och så klart otroligt god. Vilken sallad. Varje smak blommar ut och dessutom förstärker smakerna varandra. Tomat och basilika är en klockren kombination sen ljuv len mozarella till och lyckan är total.   

Salladen går att variera med olika sorters tomater, olika olivoljer, den som vill garnera med goda oliver gör det. Den som vill slå på stort använder buffelmozzarella precis som i orginalsalladen. Som vanligt när jag lagar denna salladen kommer drömmen om egenodlade tomater. En dag ska en drömmen bli sann och då blir det en ännu vackrare sallad.


till en sallad för fyra personer använder jag:

5  kvisttomater (kylskåpskalla tomater är portförbjudna i denna sallad)
2 paket mozzarellaost
en halv kruka färsk basilika
nymalen peppar & salt
fin olivolja
lite socker

gör så här:

Skär tomaterna i skivor och lägg på ett fat. Strö lite socker över, på så sätt kommer tomaternas naturliga sötma fram ännu mer. Låt stå en stund. Dela mozzarellaosten med händerna och lägg ut över tomaterna. Salta & peppra och ringla en god olivolja över. Sist lägger du på rikligt med basilikablad. 




Italiensk mat när den är som bäst. En enkel rätt där varje råvara får blomma ut.

fredag 10 augusti 2012

min trygga röda linsgryta

Mat som omfamnar. Mat som tryggar. Mat som läker. Mat som fyller själen med lugn. 

Den senaste tiden har min vardag varit mycket intensiv, många förändringar och med allt vad det innebär. Vad gör jag då, när vardagen svajar?  Jo jag lagar en stor puttrande gryta med min trygga röda linsgryta. En rätt som jag återkommer till då jag behöver omfamnas. Ingredienserna och mängden brukar variera något men jag har alltid en bas av röda linser och grönsaksbuljong i min trygga röda linsgryta.  


Jag hackade en chilifrukt & två vitlöksklyftor och fräste i olivolja. Tillsatte gurkmeja och spiskummin. Hällde på 4 dl röda linser & 2 msk grönsaksbuljong på pulver. Satte på vattenkokaren och i med ca 7 dl kokande vatten. När det hade kokat i tio minuter så la jag i en stor klick tomatpuré. Sedan fick grytan koka lite till och så pressade jag i färsk citron och smakade av med salt & peppar. Jag rörde om ordentligt under tiden och fick hälla i lite mer vatten. Efter ganska exakt 17 minuter var grytan klar. Jag åt den tillsammans med len turkisk yoghurt och massor av färsk bladpersilja. Och ja, jag kände mig omfamnad! 

söndag 5 augusti 2012

Indiska smaker & en ihärdig brandvarnare


Här har det lagats indiska smaker till tonerna av en hysterisk brandvarnare. En mustig breyani med inspiration från Scottland dansade fint tillsammans med en pikant tomatraita. Ett hett tips om du ska laga papadums är att öppna alla fönstren samt vakta noga. Jag satte igång brandvarnaren inte bara en gång utan två. Det tog ett tag innan jag fick till mina papadums. 

Indien är som bekant ett mycket stort land med en mångfald av kryddor och rätter. Något som för mig känns "typiskt" bland det gedigna indiska utbudet är raita och breyani. Dessa rätter finns i otaliga varianter. Här presenterar jag "mina" varianter som tillsammans blir en fin kombination. I breyanin hade jag min breyani-krydda som vi använder här hemma till arabisk matlagning. Breyani är en väl spridd rätt, finns i Pakistan, Indien och arabvärlden. Olika innehåll och olika kryddor. Jag tänkte på det indiska riset jag åt på en indisk restaurang i Edinburgh när jag lagade denna breyani.








tomatraita för 4 personer:

3 dl tjock yoghurt
vatten
8 minitomater
salt
1 msk kummin
salt
cayennepeppar

gör så här:

Rosta kummin i en torr stekpanna. Hacka tomaterna. Häll yoghurten i en skål och rör ut den med lite kallt vatten till önskad konsistens. Tillsätt tomathacket, kummin (spara lite till dekoration), rör om och smaka av med salt och cayennepeppar. Strö lite kummin på toppen.



breyani 4 personer:


 4 dl basmatiris
1 stor burk champinjoner
1 gul lök
1 kruka koriander
2 msk breyanikrydda
7 dl vatten
olja

gör så här:


Skölj riset tills vattnet är klart låt sedan riset ligga i blöt 20 min. Stek champinjonerna i olja tills de fått lite färg, ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken. Bryn i olja tillsammans med breyanikryddan. Tillsätt riset, rör om och fräs. Tillsätt 7 dl vatten. Koka upp och låt koka långsamt 20 min under lock. Dra åt sidan och stå ytterligare 5 min med lock.

Fluffa riset med två gafflar, lägg i de stekta champinjonerna och färsk koriander. Häll upp på ett fint fat och servera.

måndag 30 juli 2012

smaker från en festival

De senaste dagarna har jag tillbringat på festival i Krokstrand. Fantastiskt med dans till klezmer, hip-hop och annan härlig musik. Jag har sovit i ett lyxigt stort tält med en god vän, ätit mackor med obligatorisk mjukräkost, druckit vin ur kåsa, badat i den vackra fjorden mellan Norge och Sverige och sist men inte minst njutit av grillad halloumi och annat gott.