söndag 20 december 2009

saffransbullar

Dessa juliga saffransbullar är verkligen kalasgoda!



detta behöver du till 48 smarriga bullar:

100 g smör
5 dl mjölk
ca 15 dl mjöl
1 pkt jäst för söta degar
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
250 g vanlig kesella
1 g saffran
1 sockerbit
ca 400 g mandelmassa
en skvätt grädde eller mjölk
mandelspån
bullformar

så här gör du:

Smält smöret och blanda i mjölken (ska vara fingervarmt) och häll i en stor bunke. Tillsätt mjöl (spar ett par dl) socker och salt.

Mortla saffranet tillsammans med en sockerbit och tillsätt detta. Blanda i resten av mjölet och kesellan. Knåda till en deg. Låt jäsa i ungefär 40 min.

Mosa mandelmassan med lite mjölk eller grädde. Ska vara så löst att det går att bre på degen.

Dela degen i fyra delar. Ta en del i taget och kavla ut. Bre på mandelmassan och rulla ihop. Dela i 12 jämnstora bitar och lägg i bullformar. Jäs i ytterligare 40 min.

Vispa ett ägg och pensla bullarna. Strö på mandelspån och sätt in bullarna i ugnen. Grädda i 225 grader i ungefär 10 minuter. Titta med jämna mellanrum.



Mums!

onsdag 16 december 2009

brunsås som impar på mig



Sås är något som impar på mig: gräddsås, grönpepparsås, rödvinssås och hederlig brunsås. Det känns något vuxet över att kunna slänga ihop sin egen sås bara så där (då tänker jag inte på blå bands påssåser). Kalla såser och dipper lagar jag ofta men en "vanlig" varm sås när lagade jag det sist? Om drygt en vecka ska jag laga födelsedagsmiddag för brorsan, då ska det minsann bli sås, tänkte utmana mig själv genom att laga grönpepparsås.

Idag åt jag en mycket god middag, där såsen verkligen var pricken över i:et. Kycklingfilé i brunsås med champinjoner. Ris och kokt broccoli till. I såsen var det kalvfond, svart vinbärsgele, matlagningsgrädde, rödmjölk, vetemöl, smör, salt och peppar. Maria stod för denna goda måltid.

Åhh vilken sås! Ganska coolt egentligen att en sås kan få en att känna sig helt lyrisk!

tisdag 15 december 2009

rysligt god risgrynspudding



Jag har varit på julknytkalas, min vän Marie stod för en riktigt julig & smarrig efterrätt. Hon bjöd på risgrynspudding med mangosås. Hon hade tänkt att ha saffran i men kryddan försvann med hennes far i bilen. Istället så blev det improvisation på hög nivå, hon mortlade pepparkakor och strödde i. Gott!



Receptet är ungefär, så det är improvisation och känsla som gäller :)

Detta behöver du:

risgrynsgröt
ägg (ca 7-8 st till formen på fotot)
smör
grädde
russin
pepparkakor

gör så här:

Vispa grädden och blanda med gröten. Smält smöret och häll i. Mortla ett par pepparkakor, blanda pepparkakssmulorna och russinen med risgrynsgrötsblandningen. Häll allt i en form. In i ugnen 175 grader i ungefär 40 min.

Gott att servera saftsås eller någon god sylt och grädde till.

söndag 13 december 2009

mera libanesisk mat

Efter det underbara besöket på lebanese palace blev jag inspirerat att leta fram mer foton på libanesiska läckerheter. Här kommer foton från sommarens trevliga libanesika afton hemma hos Hassan. Hassan bor i mölndal och är väldigt stolt över sitt möndal men ännu stoltare är han är över Libanons matskatter.


Hummos på burk är gott, men inget slår hemmagjord hummos! Denna hummos var inte bara en fröjd att äta utan även en fröjd att beskåda.



ris, hummos, fattoush (en syrlig sallad med massa goda grönsaker som lök, tomat mm finhackat, rejält med pressad citron, finhackad persilja och rostat libabröd att strö över) och kafta



Dessa avlånga biffar av nötfärs kallas kafta. Biffarna var kryddade med kryddblandningen: sju-sorters-kryddor.



Ååh vad gott!!



Vi avslutade det hela med en maffig hemmagjord prinsesstårta!

onsdag 9 december 2009

vardagslyx

Idag blev jag bjuden på middag hemma hos Maria i Kortedala. Hon bjöd på en supergod pastasallad, det var nog första gången jag åt en pastasallad med bacon i. Baconet gjorde det där lilla extra. Grädden på moset, ni vet! Något annat som också gjorde det där lilla extra var dekorationen. En fin blå fjäril fick pryda salladen (matchade nyansen på skålen)





Dessa godsaker var i pastasalladen:

pasta
bacon
kyckling
svarta oliver
gul & röd paprika
kikärtor
pesto
creme fraiche
cocktailtomater
avokado

Blanda godsakerna och njut tillsammans med någon du tycker om!

måndag 7 december 2009

Lebanese Palace



Har precis kommit hem efter att ha blivit firad av Anna och Tea. Det var ett tag sedan jag fyllde år närmare bestämt elva månader sedan. Men det här var ett restaurangbesök som var väl värt att vänta på.

Lebanese Palace ligger i Kortedala och är relativt nyöppnat. Efter att ha gått in i en servicebutik, en pizzeria, bosniskserbiska kulturföreningen samt frågat fyra andra Kortedalabor kom vi slutligen fram till palatset. Oj, vilken fullträff! Gott, tjusigt, billigt och ypperlig service!

På menyn finns ett tjugotal kalla och varma meze-rätter som kostar mellan 29 -39 kr. Kyparen var vädigt flexibel när vi sa att två i sällskapet var vegitarianer. Vi kunde mixa lite som vi ville när det gällde piroger & kobe. Så en meze-rätt som var vegetarisk kunde vi byta ut en del mot kött och vice versa.

hommus - kikärtsröra, sesamolja, vitlök & citron
grillad hallomi - getost


wara ´enab - vindolmar fyllda med ris, tomat, mynta & persilja, indränkta i citron och olivolja.


Vi beställde även:

falafel - friterade kikärtsbiffar

baba ghannoish - grillad auberginröra, sesamolja, vitlök & citron

mhamara - Spansk röd chili & valnötter muntrade av brödsmulor

pirogmix - fylld fillodeg med spenat & ost

kobe - nötfärs med kanel & pinjenötter


Tjusigt värre var det i den otroligt stora lokalen. Här finns plats för stora fester.


Efter maten fick vi irakiskt te som var väldigt starkt med olika kryddor i. Om jag fattade det hela rätt, så var det speciella med detta te att de hade kokat upp i omgångar. Gott, men det behövdes ganska mycket socker i.

Vill man inte äta meze så finns det flera rätter att välja på som grillad kyckling, kafta, kebab och grillad fisk. Att dricka finns läsk, olika juicer, alkoholfri öl, mynta te och turkiskt kaffe mm. Vill man kan man bli kvar hela kvällen: röka argileh (vattenpipa), ta en kaffe i kaffebaren, försöka lära sig lite arabiska från kyparen och de andra gästerna, se på någon av de stora tv-skärmarna eller "bara" hänga då det var en väldigt skön stämmning i restaurangen.

På lördagar är det en dj som spelar. Öppetiderna är generösa. Alla dagar i veckan 13.00 - 24.00. Detta är en restaurang som jag definitivt kommer att besöka igen!

söndag 6 december 2009

glögg med vänner

I kväll har jag haft några vänner på glöggfika. Det kändes extra roligt att kunna bjuda på egengjord glögg. Eller brygd som en av gästerna kallade det. Jag måste erkänna att jag faktiskt hade laddat upp med ett tetrapack blossa vinglögg utifall att.

Per tyckte glögg ett smakade vuxet och inte så sött, jag jobbar på mina vuxenpoäng :) Maria tyckte glögg två hade en frisk och lite syrlig eftersmak. Hon briljerade med att tippa rätt druva på vinet i glöggen. Syrah , där ligger mina vuxenpoäng i lä ganska rejält :)




Jag bjöd på pepparkakor med fetaoströra. Jag blandade fetaost med lite grekisk yogurt, några varv med pepparkvarnen, lite flingsalt och dekorerade med granatäpple. Lägg en klick på en pepparkaka och njut. Det är jättegott med sältan till det sötkryddiga från pepparkakan.

Att bjuda på hembakta lussekatter var uteslutet, måste erkänna att jag tycker att det är kanska trist att baka lussekatter själv. I kollektivet var det en helt annan sak. Istället blev det banankaka som det brukar bli när jag bakar mjuka kakor. Det går inte att misslyckas med den kakan. Dessutom är det lite julkryddor i den vilket passar bra så här i glöggtider.






Maria hade med sig en jättefin ätbar present. En juldekorerad låda som innehöll saffransbullar med marsipan och mandel. Perfekt till kaffet. Har inte provsmakat ännu, men ser fram emot att göra det..

lördag 5 december 2009

glögg och clementiner

Nu är det december vilket innebär att det är glögg och clemtintider. I år har jag för första gången gjort min egna glögg. Det var riktigt roligt och den blev god. Glöggen fungerade lite som en belöning, då jag har suttit intensivt med en hemtenta i tre dagar. Jag har varvat plugg med glögg och en och annan clementin.

En komiskt sak är att jag gjorde glöggen på tre liter vin, men det blev bara två och en halv liter. Ett svinn på en halvliter. Okej, jag provsmakade ett par gånger men jag kan väll inte ha sörplat i mig en halv liter glögg? Dessutom samtidigt som jag tentapluggar.




Jag surfade runt efter lämpligt recept på nätet. Jag hittade ett på sidan: life.se, detta recept har jag använt som bas. I nästa alla glöggrecept som jag läst är det strösocker i. Jag använde mig istället av muscodavosocker, hade en tanke att det kanske inte skulle bli så sliskigt då. Dessutom gillar jag den lätta smaken av lakrits och kola.

Till mitt glöggkalas gick det åt tre liter rött vin. Jag köpte en baginbox med vinet J.P Chenet. Det är det där franska vinet som har en sned flaska. Jag gjorde två olika sorters glögg, en som kändes mer säker (traditionell) och en med citronmeliss i.

det här behöver du:

glögg ett

2 liter rött vin
6 kanelstänger
ungefär 20 kryddnejlikor
ungefär 15 kardemummakärnor
1 1/2 vaniljstång
en bit ingefära
muscodavosocker
5 msk honung

glögg två

1 liter rött vin
2 kanelstänger
ungefär 10 kryddnejlikor
ungefär 6 kardemummakärnor
1 vaniljstång
2 msk honung
muscodavosocker
1 kruka citronmeliss

så här gör du:

Häll i vinet i en stor kastrull. Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Dela vaniljstången på längden så att fröna kommer fram. Lägg alla kryddor i vinet. Tillsätt honungen och sockret.

Värm upp och ta bort från plattan precis innan det börjar koka. Vill du ha citronmeliss i lägger du i alla bladen från en kruka till en liter glögg. Låt glöggen svalna. Ställ in i kylskåpet över natten. Så att vinet får dra till sig smaken ordentligt. Sila glöggen och tappa upp på flaskor.

Voila homemade glögg!!

Flaskor på en liter finns på IKEA för 29 kr. Jag tycker nästan att de är för stora, iallafall om man vill ge bort glögg som present. Då tycker jag flaskor på en halv liter passar bättre, finns på ICA för 25 kr. Klistra på en etikett, dekorera med klistermärken, måla något eller sätt på ett fint band så kan du göra dig själv eller någon annan glad.

I morgon är det andra advent och jag har bjudit hem lite grannar på glöggfika, det ska bli mysigt.

torsdag 26 november 2009

rödbetsbiffar



Detta behöver du till 3 portioner:

3 dl potatismos
1 gul lök
1 knippe färsk broccoli
2 stora rödbetor
1/2-1 hel färsk röd chili, beroende på hur heta biffar du vill ha
persilja
peppar & salt
olivolja

Så här gör du:

Hacka löken och stek den i lite olivolja, så den blir mjuk (svag värme). Lägg moset i en skål och tillsätt löken. Skär broccolin i små buketter.

Skala rödbetorna och riv på den grövsta sidan på rivjärnet. Blanda i broccolin och rödbetsrivet i skålen. Ta bort kärnorna ur chilin och finhacka.

Hacka persilja. Blanda i chilin och persiljan. Salta och peppra. Forma nio biffar och stek dem i olivolja.

Det är gott att servera en röra till biffarna som består av yoghurt och fetaost. Mitt tips är att använda en riktigt krämig yogurt exempelvis turkisk/grekisk i hink. Mosa en rejäl bit riktig fetaost i cirka 2 dl yoghurt (för tre personer).

Riktig fetaost är gjord av får eller getmjölk. Min favorit fetaost brukar jag köpa i stora Saluhallen. Perfekt sälta. Fetaoströrans sälta tillsammans med röbetornas sötma blir en supergod kombination.

Njut!

onsdag 25 november 2009

potatisbiffar



I söndags blev jag jättesugen på potatismos så jag lagade en massa gött mos. I mitt mos hade jag: potatis, havregrädde, smör, salt och peppar.

Idag har jag ätit potatisbiffar med lingonsylt till lunch. En variant av potatisbullar som de kallades för när jag gick i skolan. För mig är bullar mer runda så jag tycker potatisbiffar är ett bättre namn. Dessutom är biff ett ord som gör mig glad :)

Jag är väldigt förtjust i pepparrot så jag smaksatte mina biffar med massa färsk pepparrot. Pepparrot är inte bara gott utan även nyttigt eftersom det är massa c-vitamin i.


Det här behöver du till 2 portioner:


4 dl potatismos
2 potatisar
persilja
färsk pepparrot
salt & peppar
smör

Så här gör du:

Skala potatisarna och riv dem på den grövsta sidan på rivjärnet. Blanda potatisrivet med moset. Hacka persilja, riv färsk pepparrot och blanda med det andra. Salta och peppra. Forma små biffar och stek i smör.

Servera gärna rikligt med lingonsylt till!

söndag 22 november 2009

söndagsmys

Jag gillar söndagar, söndagar är sköna dagar. Idag var det en extra skön söndag. Sovmorgon och sedan långfrukost med kaffe, omelett, sallad och morgontiding. Mötte Maria i regnet för att gå till Siam Relax som är ett supermysigt thailänskt massage & spaställe. En timmes footrelax massage, huvud, axlar och rygg massage. Efter detta var vi båda mjuka, trötta, ömma och avslappnade. Vi promenerade till cafè Kringlan i Haga. Åt lite, drack kaffe, pratade och bara var. Njöt, precis som man ska göra en skön söndag!



Maria åt championsoppa, sallad och en ostfralla



Själv åt jag en grillad bagel med mozarella & salami och sallad

lördag 21 november 2009

matminnen från hongkong


För exakt ett år sedan var jag och hälsade på min kusin Malin, hon bor tillsammans med sin pojkvän i Hongkong. En fantastiskt resa. Förutom att vi hade det väldigt trevligt och gjorde massa roliga utflykter, så var maten ett stort kapitel för sig. Under min hongkongvistelse var jag med om många spännande smakupplevelser. Här kommer ett smakprov på några av dem:


Här äter vi en kinesisk delikatess. Jag blev grundlurad när Malin & Buster berättade att äggen var hundra år gammla, de hade ruttnat på ett speciellt sätt därav färgen. De berättade även att äggen var ytterst exlusiva. Oj, vilken press jag kände. Shit har de beställt detta åt mig, måste vara asdyrt, hundra år gamla ägg, typ finns det några ägg kvar eller har jag fått det sista..

Det visade sig att äggen inte alls var ruttna, utan färgade med grönt te. Konsistensen var geleaktig och det var ingefära och någon slags sås till. Spännade smak, men jag har lite svårt att äta just den konsistensen, gled liksom runt i munnen. Men ingefäran gillade jag.



Denna lilla duva fick jag som bordskavaljer, han var dock inte så talför. Lite makabert måste jag säga, när huvudet med ögonen och näbb tittade mot mig under hela måltiden. Smaken påminde lite om kyckling men inte lika mycket kött. Bakom duvan skymtar en grön grönsak som jag åt vid flera tillfällen, supergod.



Dessa kakor blev en riktig favorit. Var gjord av någon slags mördeg fylld med en äggstanning. Mums!



Här äter vi hot-pot. Hot-pot är en gryta som sitter fast i mitten på bordet, i den är det kokande buljong. I denna buljong tillagas diverse godsaker. Man kan själv variera styrkan på hot-poten genom att lägga i det som är i skålarna. Hackad chili, vitlök, vårlök och någon slags sås (soya).



Vi hade kött, nudlar, torkad fisk, levrat ankblod (ytterligare en delikatess)och olika grönsaker i vår hot-pot. Detta slängdes ner i grytan i olika omgångar, så fiskade vi upp det med varsin liten sil. Ett väldigt trevligt och socialt sätt att äta på. Nudlarna och grönsakerna med chili och vitlök blev min favorit. Ankblodet hade en märklig konsistens, smakade inte så mycket men konsistensens var mer än märklig.



Här sitter jag på en vitnamesisk restaurang. Ananas med kyckling och ris, jättegott!



Drack en uppfriskande juice av granatäpple och mynta. De gröna bönorna med rostad vitlök och chili blev en favorit.


streetfood på en nattmarknad


fredag 20 november 2009

knytis

Förra fredagen var det knytkalas hos vänner på blomstigen här i hammarkullen. Många härliga människor, musik, dans och såklart massa gott att mumsa på.



Maria lagade piroger med: sojafärs, rödlök, potatismos, chili, kardemumma, ost och annat smaskigt i.



Själv lagade jag en mozarella & tomatsallad i den hade jag: mozarella, cocktailtomater, färsk chili, finhackad sharlottenlök, färsk basilika, peppar, havssalt, olivolja och lite oliver på toppen.


Jag har alltid gillat fester, måltider och andra tillfällen där det bjuds på flera rätter. Tapas, meze och andra smårätter är min melodi. Ja, där det finns flera rätter, så man kan blanda, smaka, jämföra, "leka" med maten och äta länge länge, där trivs jag. Därför är knytkalas och buffeér något som jag tycker extra mycket om. Det brukar finnas något för alla smaker. En annan bra sak med just knytkalas är att inte endast en eller ett fåtal personer behöver stå för all mat & dryck.

Jag vill och gillar att smaka på många olika rätter. Men det senaste har jag ändrat min taktik lite. När det gäller maten då går jag loss och blandar ganska mycket. Men när det kommer till efterätten, då riktar jag in mig på EN och nöjer mig med den. På detta knytkalas blev det grannen Lars fatastisk goda sockerkaka. En rejäl skiva sockerkaka och en kaffe till det. Maria lovprisade en hemmagjort ostkaka, den såg jättegod ut men jag var så nöjd med min fantastiska kaka.

Mer knytis åt folket!

tisdag 3 november 2009

bönbiffar med fetaost & soltorkade tomater




Detta behöver du till 3 personer:

1 burk kokta stora vita bönor
2 scharlottenlökar
1 1/2 dl kokt bulgur, gärna kall
cirka 100 g feta ost
soltorkade tomater (jag brukar köpa vitlöksmarinerade, jättegoda)
1 äggvita (eller hela ägget om det är ett lite mindre ägg)
2 msk ströbröd & lite vatten
salt & peppar
färsk timjan
olja till stekningen

Så här gör du:

Laga couscousen efter anvisningarna på paketet, tillsätt gärna en grönsaksbuljongtärning i vattnet. Kyl av couscousen snabbt, på balkongen el vattenbad etc. Såklart kan du ta färdigtkokt couscous om du har det hemma.

Häll ströbröd i en liten skål och häll över lite vatten.

Skölj bönorna ordentligt, småhacka löken och blanda i en skål. Dela de soltorkade tomaterna och fetaosten, lägg i skålen. Tillsätt couscousen, äggvitan, "ströbrödgojset" och färsk timjan eller annan kryddväxt om du vill ha det.

Blanda och mosa försiktigt, ett tips är att "slarvmosa" så bönorna och fetaosten inte är helt mosade. Smaken kommer bättre fram då (tycker jag).

Eftersom både fetaost och marinerade soltorkade tomater har mycket sälta i sig, kan du vara relativt sparsam med salt.

Låt bönröran vila i minst 15 min, då är det lättare att biffarna håller ihop när de steks.

Forma till små platta biffar (som pannbiffar ungefär i storlek) och stek i olja.

Servera gärna en krämig tsatziki, en sallad och bröd till. Vill du ha en mer bastant måltid, så är det gott med klyftpotatis till.

Smaklig måltid!


För den uppmärksamme som ser att det är små svarta prickar i biffarna kan jag berätta att det är svart qinoa. När jag lagade just biffarna som är på fotot, hade jag nämligen couscous blandat med svart qinoa kvar från gårdagens middag.

söndag 1 november 2009

linssoppa med kanel & honung



Jag har inte handlat på ett tag, så jag tog vad jag hade hemma till denna soppa. En improviserad soppa med lite blandade smaker, som möttes i min gryta och blev kalas! Gröna linser som blev över i sommras när jag jobbade på ett läger. Varje gång jag har öppnat skafferiet har jag fått dåligt samvete och så idag använde jag dem äntligen. Koriander som blev över från Teas födelsedagspartaj. En ledsen rödbeta, en skrumpen citron och massa morötter som hade sett sina bästa dagar. Ett par lagerblad som kommer från min vän Alexs trädgård i Kroatien fick också hoppa ner i grytan. Jag har nog underskattat soppa som maträtt. Egentligen är ju soppan en genialisk maträtt som går att variera i det oändliga. Det blir verkligen smaker som möts i grytan och tillsammans blir det nya smaker.


Detta behöver du:

4 dl gröna linser
1 burk (400g) borlottibönor
1 rödlök
1 charlottenlök
4 morötter
1 rödbeta
4 msk tomatpuré
2 msk honung
2 grönsaksbuljongtärningar
1 1/2 liter vatten (häll på mer efter hand)
1 msk paprikapulver
lite cayennepeppar
1/2 tsk kanel
3 lagerblad
salt
nymald peppar
olivolja
färsk koriander eller persilja


Så här gör du:


Blötlägg linserna i en skål, låt de ligga i minst en timmme.

Skala morötterna, rödbetan och löken. Skiva morötterna i tjocka skivor, riv röbetan grovt och hacka löken.

Koka försiktigt upp linserna med vattnet och buljontärningarna, tillsätt morötterna.

Bryn försiktigt den hackade löken i olivolja och kryddorna.

När linserna och morötterna har småkokat i cirka 15-20 minuter tillsätt: tomatpurén, löken, lagerbladen, honungen, den rivna rödbetan och bönorna. Låt småkoka i ytterligare cirka 20 min. Tillsätt evetuellt mer vatten.


Gott att servera till:

En klick yogurt eller creme fraiche blir en fin brytning. Jag hade inte detta hemma, men däremot hittade jag en citron i kylen. Jag skar en skiva (tog bort skalet) och la i botten på skålen när jag åt soppan, jättegott! Något annat som såklart är gott till är nybakat bröd!

krutonger till en sjukling



Nu har jag varit sjuk i över en vecka och börjar så smått komma tillbaka till verkligheten. Jag uppskattar alltid att bli bjuden på mat. Men just när jag inte har någon kraft eller ork att fixa i köket, inte ens någon kraft att handla så känns det extra fint att bli ompysslad. Anna handlade bananer och choklad till mig och Tea kom med poatis & purjolökssoppa och massa goda knapriga krutonger. Underbart med omtänksamma vänner som vet vad jag gillar!!

krutonger

ljust eller halvljust bröd (gärna lite torrt)

olivolja

havsalt

pressad vitlök

så här gör du:

Skär brödet i små tärningar. Häll i lite olivolja i en panna. Lägg i brödtärningarna och stek dem frasiga. Pressa lite vitlök och blanda i, salta.

Gott att ha på soppor eller i sallader.

tisdag 27 oktober 2009

grillad aubergine




Den här enkla rätten lagar jag ganska ofta. Gott på en buffé eller i ett libabröd, något som jag gärna bjuder på till kvällsmat eller enklare lunch.

Detta behöver du till cirka 3 personer:

2 auberginer
olivolja med fin smak
ett gott salt (kanske flingsalt, havssalt eller örtsalt)
nymald peppar
citron

Så här gör du:

Sätt ugnen på 220 grader grill, tvätta auberginerna och passa på att stanna upp och njut lite av den vackra färgen :)

Skär bort den undre och övre delen. Skiva auberginerna på diagonalen i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg skivorna på.

Häll över olivolja (snåla inte), pressa citron över, strö på salt och peppar. Om du vill ha lite extra sting kan du lägga på hackad färsk chili och vitlök.

Grilla i ugnen i cirka 40 min.

Det är gott att strö på färsk timjan eller annan god färsk örtkrydda.

Jag brukar alltid grilla lite extra så att jag har till frukost dagen efter. Ibland kan jag nästan tycka att auberginen blir ännu godare när den får gotta till sig med olivoljan och citronen över natten!

söndag 18 oktober 2009

njutning


afternoon tea: nybakta scones, olika ostar,te, marmelader...



efterrätter: kladdkaka & grädde, brulèpudding och morotskaka



höstpromenad i solen



gratinerad svensk getost med marinerade betor



vaniljkokt päron med nyponsorbet & mandelskum



hälsofrukost: smoothie, ägg, grovt bröd...

fredag 16 oktober 2009

Vi längtar...

efter denna spännade meny:

Förrätt

Marinerade betor med gratinerad svensk getost (Katta)

Pilgrimsmussla med potatis & purjolökscreme samt löjrom ( Maria)

Huvudrätt

Anisstekt lamm med rostad blomkålscreme & karljohansvamp, potatiskrokett & rödvinssky

Efterätt

Vaniljkokta päron med nyponsorbe & mandelskum

Vi längtar...

efter vila, samtal, långa promenader och massa god mat därför åker vi till Nääs fabriker, hotell & restaurang lördag till söndag. Så här mitt i terminen är vi båda ganska trötta och känner att vi vill unna oss något som smakar gott både i själen och gommen.

Oj vad vi är nyfikna på maten! Maria har lagt ner mycket tid på att fundera över hur pilgrimsmusslornas smak. Själv har jag funderat en hel del på nyponsorbe. Afternoon tea på lördag och frukostbuffè på söndag ingår. Åh vad jag längar. Kameran har jag packat ner så jag ska försöka föreviga alla godsaker :)

tjusig sushi



Visst är det ett riktigt konstverk!

Ibland känns det som att jag äter sushi för att jag tycker att det är så otroligt vackert. Ja, iallafall är det en av anledningarna I början av veckan åt jag lunch på ett nytt sushiställe. Stället heter Sushi Yama och ligger på kungsportsplatsen, mittemot paddanbåtarna. Jag fick intrycket av att stället gick in för att vara lite extra flashigt (där av överpriserna), kändes inte helt avslappnat. Hur som helst var det ingen fel på smaken men jag har aldrig aldrig ätit så små bitar förut. Liten Sushi - 8 bitar 85 kr, Stor Sushi - 14 bitar 125 kr. Eftersom stället är nyöppnat har de ett erbjudande för 39 kr, 4 bitar (fotot), misosoppa och grönt te.

Vill du känna dig lite trendig och betala överpris när du käkar sushi, så gå gärna till Sushi Yama. Annars tycker jag att du kan besöka något annat sushiställe här i Göteborg.

födelsedagssallad





I veckan fyllde Teresa år så jag och Anna fixade en födelsedagsmiddag åt henne. Vi bjöd på: Avocadosallad, bönbiffar med fetaost & soltorkade tomater, gräddfil, lantbröd med brieost, att dricka till mineralvatten (lime & jordgubbssmak) och vitt vin ( Jacob`s Creek, ett Austalienskt vin). Till efterätt capuccinoglass med dekorationer och grönt te.

Recept på födelsedagssalladen:

1 kruka valfri sallad (vi hade röd/grön sallad, fint med färg)
Ett par nävar rucolasallad
4 salladslökar
5 kvisttomater
2 avocado
25 g rostade cashewnötter
citron

dressing:

1 msk limesaft
1 tsk Dijon senap
1 msk gräddfil eller crème fraiche
1 msk hackad färsk persilja
3 msk olivolja
en gnutta socker
salt & peppar efter tycke och smak

Så här gör du:

Skölj salladen och rucolan och låt dem rinna av (har du en salladsslunga använd gärna den). Riv bladen för hand och lägg dem i botten på en stor salladsskål (det blir väldigt vackert om man använder en salladsskål som är mer som ett fat än skål.

Tvätta och skiva tomaterna och salladslöken, lägg på salladen. Grovhacka nötterna och strö över. Skär avocadon i tunna skivor och pensla med citronsaft (som håller de färgen), lägg i salladen.

Blanda alla ingridienser till dressingen och blanda kraftigt. Ringla dressingen över salladen.

Njut!

Vi har använd ett recept ur kokboken: Njut av Vegetariska rätter som bas men ändra en del saker så det blev ännu godare :) (tycker vi)

tisdag 6 oktober 2009

drömmen om en rätt

Författaren Sara Stridsberg har sagt något i stil med: Ibland kan drömmen om en bok vara starkare en själva upplevelsen av boken. Jag skulle vilja byta ut bok mot maträtt.

För ungefär en månad sedan fick jag en fantastisk matidé. Jag kunde inte somna och låg och tänkte på mat i vanlig ordning. Tänkte på olika smaksättningar och tillbehör till biffar. Plötsligt bara den dök upp, drömmen om kikärtsbiffen. Kikärtsbiffar med västenbottenost och persilja till detta en potatisgratäng och katarellsås. Den här rätten har jag burit med mig sen dess.

Jag har länge tänkt att jag ska laga den men jag kommer på mig själv att skjuta upp det. Jag gör det när brorsan är på besök eller när Tea fyller år etc. Självklart vill jag smaka denna kombination eller så kanske det är det jag inte vill.. Drömmen om denna maträtt har fått ett eget liv och kanske är den större än upplevelsen.

torsdag 3 september 2009

tonfiskbiffar






Matlådor är ett kärt samtalsämne studenter imellan. Igår var jag och fikade med en vän och vi pratade om den "energi" som man som student ofta har i början av en ny termin. Nu ska man (läs jag) istället för choklad, godis och annat snask knapra på nyttigheter som äpplen och morötter mellan föreläsningarna. Det ska minnsann lagas storkok på löpande band till höstens alla matlådor. Och det är inga nådiga krav som ställs på dessa matlådor de ska vara: snabba att göra, billiga, nyttiga, mättande och gärna smaka gott också. Min vän berättade vad hennes första matlåda för hösten bestod av, tonfiskbiffar. Eftersom det lät både gott och enkelt så provade jag att laga detta idag. Kul med omväxling när det gäller tonfiskt. För mig blir det oftast tonfiskpasta, tonfisksallad eller tonfiskröra. Men nu kan jag variera med biffar också!


1 middag och en matlåda

Det här behöver du:

1 burk tonfisk i vatten
lök (salladslök, purjolök eller gräslök)
1 ägg (är det ett stort ägg, ta endast vitan)
dill
citron
3 msk ströbröd
6 msk vatten eller mjölk
salt & peppar
olja eller margarin att steka i

Så här gör du:

Blanda ströbrödet med vattnet eller mjölken, ställ åt sidan.

Ta bort så mycket vatten som möjligt från tonfisken, häll den i en skål. Hacka löken och häll i.

Tillsätt ägget, pressad citron, dill, salt & peppar blanda allt. Tillsätt ströbrödet som nu har tjocknat och blanda lite till.

Forma till två biffar som du steker i olja eller margarin på medelvärme. Stek ungefär 4 min per sida.

Att servera till:

Jag åt bulgur/qinoa, grönsaker och naturell grekisk yoghurt till. Jag pressade citron och hade extra dill till vilket var jättegott. Jag kan tänka mig att det är gott med couscous, ris eller kokta grönsaker till. Eller varför inte fylla ett pitabröd med tonfiskbiff, sallad, lök, tomat och tatziki?

måndag 31 augusti 2009

indisk grönsaksgryta



De senaste dagarna har jag gått omkring och varit supersugen på blommkål. Idag slog jag slag i saken och gick till grönsakaffären på hammarkulletorget och köpte mig ett grannt blommkålshuvud. Det blev en indieninspirerad gryta med massa goda grönsaker i. Jag hade varken ris, couscous eller bulgur hemma så jag åt grytan rätt upp och ner. Väldigt mättande med potatisen och blommkålen.

3 portioner

Det här behöver du:

2-3 msk curry
olja
1 stor gul lök
2 stora potatisar
2 stora morötter
1 blommkålshuvud
1 knippe broccoli
1 näve sockerärtor
3 dl kokosmjölk
vatten
bladpersilja eller färsk koriander
caschewnötter

Så här gör du:

Skala morötterna, potatisarna och löken. Dela morötterna och potatisarna i ca 2 cm bitar och hacka löken.

Häll lite olja i en stor panna/gryta, när den blivit het lägg i curryn. Lägg i den hackade löken efter ca 2 minuter. Bryn i cirka 5 minuter.

Tillsätt potatisen och morötterna, stek tillsammans så potatisen/morötterna gottas runt i curryn. Tillsätt vatten så det täcker potatisen/morötterna. Koka en kvart.

Dela blommkålshuvudet i bitar, detsamma med broccolin. Tillsätt blommkålsbitarna, koka i tio minuter. Ev får du hälla i lite mer vatten, det ska vara så mkt vatten så att grönsakerna kan kokas i det.

Skölj och dela sockerärtorna på mitten. Tillsätt dem samt broccolin och kokosmjölken, koka cirka en kvart.

Hacka bladpersiljan/koriandern och strö över grytan precis innan servering. Grovhacka caschewnötterna och servera bredvid i en skål.

Gott att servera till:

basmatiris/couscous/bulgur

naanbröd eller annat bröd som man kan äta med

raita (indisk yogurtsås med blandannat mynta)

smaklig måltid!

söndag 30 augusti 2009

fika med hjärtat i Sumpan

Second-handaffärer, cafèer med gott kaffe & riktigt hembakat som färska hallongrottor och ekologiska produkter är saker som faller mig i smaken. Därför blev jag helt lyriskt under mitt besök på Statsmissonen i Sumpan. Vilket trevligt ställe! Väl värt mer än ett besök.




Slå dig ner i en skön fåtölj modell gammelmormor röd sammet och spana på folk eller bläddra i ett magasin (från 80-talet).




kanongod morotskaka



beställ en kopp kaffe eller en latte, soyamjölk finns



underbara hallongrottor



saltåkvarns fina ekologiska produkter


Jag gick ut med ett stort leende och hade fått mitt fikabehov, pocketbehov (massa bra pocketböcker 10 kr styck, som hittat)och trevligthängbehov tillfredställt. Hit vill jag igen!